Дачић: А да Србија и РС имају једног председника?

БЕОГРАД: Министар спољних послова Албаније Дитмир Бушати каже да верује да је премијер Еди Рама разјаснио ставове у вези са изјавом о заједничкој спољној политици Косова и Албаније.
dacic
Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

"Албанија је земља чланица НАТО и кандидат за учлањење у ЕУ и креће се унутар своје спољне политике. Ти оквири су непроменљиви", рекао је Бушати одговарајући на питање новинара у Београду, а после састанка са министрима спољних послова Србије и Италије.

Он је казао да је Рама то изјавио у контексту европских интеграција. 

Шеф српске диплматије Ивица Дачић, међутим, казао је да не треба давати могућност за такво међусобно полемисање.

"Знамо око чега се не слаземо, око Косова, зато бисмо замолили све да буду уздржани приликом давања таквих изјава. Знате да и Србија може да даје такве изјаве. Можемо и ми да кажемо да Србија и РС треба да имају једног председника, али чему то води", поручио је Дачић.

Како каже, волео би да сви у региону разговарају отворено и да има што мање прилика да у јавност износе оно око чега се не слажу.

Албански премијер Еди Рама изнео је поводом десете годишњице једнострано прогласене независности Косова, идеју о заједницкој спољној и безбедносној политици Албаније и Косова, као и о избору заједничког председника.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести