Дачић: Дијалог странака успесан само ако су предлози реални

БЕОГРАД: Међустраначки дијалог може да буде успешан само уколико су предлози реалистични, одрживи, прихватљиви за све стране и тиме би се створили услови за оно што ми желимо - да сви учествују на изборима, рекао је данас председник Скупштине Србије Ивица Дачић.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Ми смо направили један пресек шта су све предлози које опозиционе странке дају, о томе ће се разговарати сутра, на састанку где ће присуствовати председник Александар Вучић. Очекујем да се наредних недеља полако крене у долазак до конкретних договора и решења за нека отвборена питања која би могла да буду у циљу побољшања изборних услова", рекао је Дачић за РТС.

На питање шта нуде представници опозиције који учествују у разговору, али уз посредство представника Еворпског парламента и да ли постоје неки предлози и да ли су прихватљиви, Дачић је рекао да је ту реч о другој групацији и да нису имали прилику да се упознају са њиховим захтевима зато што су они те захтеви поднели Европском парламенту.

"Договор је да до 1. септембра Европски парламент мени пошаље предлог текста о којем бисмо разговарали 17. и 18. септембра, тако да за сада нема ту неких нових детаља, осим оног што смо могли да чујемо по медијима. Дијалог може да буде успешан само уколико су предлози реалистични, уколико су одрживи, прихватљиви за све стране и тиме би се створили услови за оно што ми желимо - да сви учествују на изборима и да нико не тражи алиби за неке своје неуспехе", каже Дачић.

На питање да ли већ сада зна када ће и поводом које теме заказати следећу седницу, он је одговорио да сада чекају да из Владе добију списак свих закона који они предлажу, шта ће све бити на дневном реду. "Ми очекујемо у септембру представнике Венецијанске комисије и оно што је билатерална међупарламентарна сарадња, то је питање посета: долази председник парламента Шведске и председник парламента Словеније која је председавајућа ЕУ наредних шест месеци, то ће бити у другој половини августа, тако да практично нема одмора", закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести