Дачић: До Ускрса 10.000 Срба враћено из иностранства

БЕОГРАД: Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да ће број српских држављана који су желели да се врате из иностранства због пандемија Ковид-19 до Ускрса достићи 10.000 и да је држава Србија успела пола од тих српских грађана да врати авионима, док је друга половина ишла друмским превозним средствима.
dacic
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Дачић је нагласио да је Србија једна од ретких земаља која је организовала бесплатно враћање својих грађана, као и враћања странаца који су се затекли у Србији током пандемије вируса Ковид-19.

“Број Срба који су се вратили до Васкрса ће прећи 10. 000. Реч је о нашим сународницима којима смо помогли да се врате у Србији, половина авионима док половина аутомобилима, аутобусима”, рекао је Дачић гостујући на ТВ Пинк.

Како је казао, Министарство спољних послова се трудило да реформише свој рад и да приближе дипломатију грађанима, а не да буде привилегија.

"Циљ нам је да будемо у функцији обичних грађана наше земље, зато су сви наши веома одговорно приступили овом послу и зато смо омогучили да се амбасадори обраћају преко медија како би на неки начин били и дописници и сарадници”, казао је Дачић.

У бившој Југославији, додао је он, имали смо дописнике наше телевизије, Тањуга, а сада сам тражио од амбасадора да се оспособе да дају језгровите и кратке изјаве.

Нагласио је да је најважнија ствар у овој пандемији да се помогне српским грађанима да се врате у Србију.

“Ми смо први задатак, ''заглављених'' на аеродромима или на граници, окончали и извукли људи из тих проблема. Ни један наш човек није данас на ''заглављен''”, нагласио је Дачић и додао да је реч о великом проблему, јер се дешавало људима, када је затворен међународни саобраћај, да немају могућност нити да остану на аеродромима, нити да наставе путовање.

Са друге стране, како је навео, било је људи из Србије који су се затекли у иностранству па сад, објашњава, његово министарство тражи начине како да их врате.

Подсећа да постоји одређени део грађани који су остали "заглављени" у иностранству због одмора.

“Ми смо сада у ситуацији када смо завршили приоритетни случајве, односно враћање ученика, студената, болесних, па чак и туристе, које су се углавном вратили. Сада имамо један део наших људи који су тамо, који већ раде, па су остлаи без посла па хоће да се врате”, каже шеф српске дипломатије.

Он тим поводом додаје да неки сматрају да је Министарство спољних послова туристичка организација, и наглашава да је Србија једна од ретких земаља која бесплатно превозе своје грађане, па чак и странце које се из Србије враћају у своје земље.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести