Дачић: Добри односи Србије и САД наставиће се и убудуће

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић оценио је да ће се добри односи Србије и САД наставити и убудуће и да неће бити поништено све оно што је остварено у време мандата председника Доналда Трампа.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Он је изјави за Радио Београд нагласио да је више пута рекао да је сигуран да ће добри односи Србије и САД бити настављени без обзира на резултат председничких избора у САД, на којима је победио Џо Бајден.

Додао је да се Србија ни на који начин не меша нити се мешала у унутрашња питања других држава, укључујући и САД.

"Односи Србије и ове земље се не могу вратити уназад нити би требало да се врате уназад тиме што би се поништавало све оно што смо до сада остварили са САД у време Трамповог мандата", истакао је Дачић.

Он је рекао да је Србија имала добар однос с Трамповом администрацијом у смислу да су покренута питања од регионалног значаја, да су они имали више разумевања за српску позицију и да је сада могуће тражити неки компромис за односе Београда и Приштине.

"Како ће се понашати Бајденова администрација остаје да се види, али сигурно неће бити повратка на неки период из деведестих година, када је Бајден имао неке оцене које свакако нису повољне по српски народ", рекао је председник Скупштине Србије.

Србија ће поштовати Вашингтонски споразум

Дачић је рекао да ће Србија испуњавати све обавезе из Вашингтонског споразума који је потписала с Приштином, уз посредство администрације председника САД Доналда Трампа.

"Ми смо једна озбиљна држава и оно што смо ми потписали, радићемо на томе. Да ли ће нека друга страна оспоравати оно што је потписано? Могуће је. Могуће је да Албанци мисле да ако је Бајден победио, неће морати да испуњавају то што пише у споразуму", рекао је Дачић за Радио Београд.

Он је истакао да ће Србија имати конструктиван став и свакако ће радити на даљем примењивању Вашингтонског споразума.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести