Дачић: Григорије "иза мантије" крије Ђиласа

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић оценио је данас да иза најава владике диселдорфског и све Немачке Григорија о, како је то протумачено у јавности, укључењу у политику уочи председничких избора 2022. године, стоји лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

"Пре годину дана, када сам разговарао са људима из политичке аналитике, они су тада рекли да ће кандидати бити академик Владимир Костић, владика Григорије, Мариника Тепић или неко такав, само не Ђилас, Јеремић и слични", рекао је Дачић данас за телевизију Хепи.

"Шта хоћу да кажем? Да је потребна нека скривалица да се у ствари не види ко стоји иза тога. Зато сам ја и коментарисао да Григорије, у ствари, иза мантије крије Ђиласа, зато што Ђилас не може да победи", појаснио је Дачић.

Каже да никога не жели да оптужује, али да је јасно да Ђилас мисли да "истура" друге људе пошто не може да победи.

Такође, како је навео, не жели да вређа било ког владику Српске православне цркве, "али ако већ прелазимо на поље политике, то ће онда бити политичка борба".

"Не можете бити и једно и друго", рекао је Дачић.

Он је причу око владике Григорија коментарисао у контексту навода књижевника Светислава Басара који је, према појединим медијским написима, рекао да је "Дачић први реаговао на (изјаве и ставове академика Костића о Косову) и Костића оптужио за президенцијалне намере".

Поводом вакцинације против корона вируса, која је у току, Дачић је рекао да прво није имао намеру да се вакцинише, али да је својим примером хтео да покаже да то треба учинити.

"Вакцине од кад су се појавиле изазивају подозрење, али вакцина је технолошки напредак који је довео до тога да се многе болести искорене. Све вакцине, ако су безбедне и ефикасне, требало би да постану део здравствене неге", навео је Дачић.

Према његовим речима, сада је питање како вакцину набавити и постоји слична ситуација као са набавком респиратора и маски.

"Тешко је доћи на ред да се купи вакцина. Сада је право мајсторство купити вакцину и да неко разматра вашу понуду. Велики је проблем како да земље добију вакцину, што је лоше за сузбијање епидемије јер се не сузбија равномерно свуда", казао је Дачић.

Нагласио је да је Србија међу ретким земљама у којој постоји избор вакцине различитих произвођача, са различитих страна света.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести