Дачић: ХР да се суочи са прошлошћу, а не да напада СРБ

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачића назвао је невероватно лицемерним коментаре хрватских званичника поводом последње пресуде Хашког трибунала и поручио да би Хрватска требало да се суочи са прошлошћу, а не да напада Србију поводом њихових сукоба са Бошњацима. 
Ivica Dačić foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Невероватна је количина лицемерја коју показују хрватски званичници поводом последње пресуде Хашког трибунала, па тако и данас хрватска председница Колинда Грабар Китаровић поново брутално напада Србију поводом пресуде која говори о агресији Хрватске на Босну и Херцеговину и злочинима Хрвата против Босњака", оценио је Дачић у изјави за Тањуг.

Он је упитао какве Срби имају везе са сукобима Хрвата и Босњака, и о каквој такозваној ''великосрпској агресији'' говори хрватска председница кад су јос деведесетих година у Савету безбедности расправљали о том питању.

Дачић подсећа да се у писму тадашњег генералног секретара УН-а Бутроса Галија Савету безбедности од 1. фебруара 1994. године казе: “Према подацима које су потврдили чланови УНПРОФОР-а елементи (снаге и опрема) следецих јединица хрватске војске се заиста налазе у централној и јужној БиХ: Прва гардијска бригада, Друга гардијска бригада, Пета гардијска бригада, Седма гардијска бригада, 114. бригада, 116. бригада и снаге специјалне војне полиције. Материјал обухвата тешку артиљерију и висецевне минске бацаце."

Такође наводи да је, после 3333. седнице Савета безбедности УН одржане 3. фебруара 1994. године, председник Савета у име Савета саопштио: "Савет безбедности је дубоко забринут због чињенице да је Република Хрватска елементе Хрватске војске распоредила, заједно са тешком војном опремом, у централним и јужним деловима БИХ".

Дачић наводи и да је Савет безбедности снажно осудио Републику Хрватску због овог "озбиљног и непријатељског акта против једне државе чланице УН. Савет безбедности захтева да Република Хрватска сместа повуче све елементе Хрватске војске, заједно са војном опремом, и да у потпуности поштује територијални интегритет БИХ."

"Као што Хрватска често поручује Србији, потребно је да се Хрватска суочи са прошлошћу, а понајмање јој треба да напада Србију поводом њихових сукоба са Босњацима. Осим ако јој Срби нису криви за све. Што је у искривљеном уму могуће", закључио је Дачић.

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић поново је раније данас негирала да је Хрватска учествовала у удруженом злочиначком подухвату тврдећи да је та земља четири године учцествовала у одбрани БиХ, као и да је хрватски народ у тој земљи био "прва жртва великосрпске агресије", пренела је Хина. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести