Дачић и Скапароти о региону и безбедносним изазвовима

БЕОГРАД: Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је генерала Куртиса Скапаротија, врховног команданта НАТО снага за Европу и команданта оружаних снага САД у Европи, са којим је разменио мишљења о политичкој ситуацији у региону, безбедносним изазовима и могућностима за продубљивање сарадње између Републике Србије и НАТО-а.
Dačić i Skaparoti  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Заједнички је констатован висок ниво и интензитет политичког дијалога и практичне сарадње између Републике Србије и НАТО-а, кроз Програм Партнерство за мир што доприноси бољем међусобном разумевању и унапређењу односа, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Министар Дачић још једном је нагласио да Република Србија спроводи политику војне неутралности, да не тежи чланству у НАТО, нити у било ком другом војном савезу. Истовремено, Србија жели да унапреди партнерску сарадњу са Алијансом у практичним областима и у сфери политичког дијалога, у циљу заједничког доприноса очувању мира и стабилности у региону.

Говорећи о политичкој ситуацији у региону, министар Дачић је подсетио да Република Србија својим одговорним и одмереним приступом настоји да допринесе очувању регионалне стабилности и унапређењу добросуседских односа, јер је то предуслов за економски напредак и просперитет свих грађана на овим просторима.

Шеф српске дипломатије је указао на значај који КФОР има као кључни гарант безбедности српске заједнице на Косову и Метохији, као и на веома важну улогу у имплементацији Бриселског споразума.

Вулин: Неутралност је наше дугорочно опредељење

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са командантом Савезничке команде за операције генералом Куртисом Скапаротијем.

На састанку је било речи о јачању међусобног поверења и разумевања успостављеног у претходном периоду, саопштило је Министарство одбране.

"Наше дугорочно стратешко опредељење јесте да задржимо статус војно неутралне државе, али смо вољни да сарађујемо са свим релевантним актерима у домену међународних односа и безбедности", рекао је Вулин.

Он је додао да се са НАТО-ом то успешно реализује у оквиру расположивих механизама Партнерства за мир.

"Свесни смо значаја ваше команде, с обзиром на њене надлежности и зону одговорности која практично обухвата цео свет, те сматрамо да одржавање редовних контаката на највишем нивоу, попут данашњег састанка са председником Александром Вучићем, има суштински значај с аспекта изградње мира и стабилности у региону", истакао је Вулин.

Поред сарадње под окриљем Партнерства за мир, на састанку је било речи и о директној сарадњи Војске Србије и КФОР, која је на одличном нивоу, што се потврђује кроз редовне састанке начелника Генералштаба Војске Србије и команданта КФОР и велики број заједничких активности.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести