Дачић: Инцидент са заставом у Јасеновцу без преседана  

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је инцидент са заставом на којој је исписан усташки поздрав " За дом спремни " у Јасеновцу, где је одржавана комеморација поводом страдања Срба, Јевреја и Рома у једном од најозлоглашенијих концентрационих логора, без преседана је у модерној Европи. "Нигде се и никад у Европи није десило да се тако нешто догоди", рекао је Дачић.
Ivica Dacic/Tanjug
Фото: FoNet

- Замислите да ли је могуће да се приликом комеморација у Аушвицу или Маутхаузену појави транспарент са нацистицким поздравом "Зиг хајл"?! Очекујемо безусловну осуду од хрватског руководства, а не релативизацију догађаја, која у ствари значи релативизацију злочина над Србима, Јеврејима и Ромима. Такве осуде нема, напротив, усташама се подижу споменици и називају улице и тргови њиховим именима - указао је Дачић, наглашавајући да "са усташама и њиховим злочинима нико није упоредив".

- Свако треба да осуди своје зло и само тако се могу градити добросуседски односи. Забрана уласка у Хрватску министру одбране Вулину је такође чин без преседана у Европи. Србија ће одговорити, али ми и даље сматрамо да је много боље тражити заједничке интересе Србије и Хрватске, јер су наши односи од кључног значаја за стабилност целог региона - поручио је Дачић.

У месту Млака, у општини Јасеновац, патријарх српски Иринеј посветио је обновљени Храм Светог пророка Илије поводом обележавања Дана пробоја јасеновачких логораша, 22. априла 1945. године. Он је претходно служио литургију, а молитвеном сећању присуствовали су и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, амбасадорка Србије у Хрватској Мира Николић, као и посланик у Сабору Хрватске Борис Милошевић.  Готово у исто време, у Јасеновцу, код споменика "Цвет" одржана је државна комеморација за жртве јасеновачког логора на којој су били премијер Хрватске Андреј Пленковић и председник Сабора Гордан Јандроковић. То је била трећа комеморација жртвама Јасеновца ове седмице. Председница Колинда Грабар Китаровић је пошту жртвама у Спомен парку Јасеновац одала сама " у тишини ", у четвртак.

Државна комеморативна церемонија у Спомен парку Јасеновац започела је јуче инцидентом, када су припадници ХОС - а развили заставу са поздравом  "за дом спремни". Након инцидента, хрватска полиција је саопштила да нису" евидентирали догађај током којег би била развијена застава ХОС - а "и да ће поводом фотографије објављене у медијима проверити све околности у којима је она настала.

Полиција је спречила једног од вођа екстремних десничара, Дражена Келеминеца, да одржи скуп у Јасеновцу. Келеминец је са још девет истомишљеника кренуо према Јасеновцу, али тамо нису стигли, пошто их је полиција зауставила у месту Уштица. Како наводе хрватски медији, Келеминец и његови црнокошуљакши планирали су да изведу "перформанс" у Јасеновцу.

Нервозу у редовима хрватских званичника протеклих дана, посебно након наводног инцидента који је у скупштини Србије изазвао лидер радикала Војислав Шешељ, изазвала је најава да би на јучерашњи скуп могао доћи министар одбране Србије Александар Вулин, који је то демантовао. Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је да  Вулин није добродошао у Хрватску до даљег, јер је након полемика у јавност око његовог доласка у Млаку изјавио да о томе може да одлучи врховни командант Војске Србије, председник Србије Александар Вучић а не хрватски министри, што је оцењено као " непримерен и неприхватљив покушај негирања суверенитета Републике Хрватске ".

Замислите да ли је могуће да се приликом комеморација у Аушвицу или Маутхаузену појави транспарент са нацистичким поздравом "Зиг хајл"?!

Хрватски премијер Андреј Пленковић јуче је изјавио да је забрана уласка Александру Вулину у Хрватску јасна порука "става и одлучности" званичног Загреба да неће толерисати такво понашање. Поновио је да сматра  "добрим потезом" то што је њихова парламентарна делегација напустила Србију након инцидента са Шешељем у Скупштини Србије. Тврди да Хрватска жели да смањи тензије и отвори простор за дијалог.


Дан сећања на жртве Холокауста

Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату обележен је јуче полагањем венаца и одавањем почасти код споменика жртвама геноцида на Старом сајмишту. Државну церемонију обележања Дана сећања предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић који је рекао да је Србија увек била на правој страни у историји и да се борила за слободу.

"Мислим да и данас такве ствари наш народ треба да зна и да се поноси тиме", рекао је Ђорђевић. Он је додао да Србија има богату традицију и да је земља слободарског народа. Он је навео да је у геноциду над нашим народом на територији Хрватске, Босне и Херцеговине и Срема страдало 700.000 мушкараца, жена и деце претежно српске, али и ромске и јеврејске националности.


Фото: Dnevnik.rs

- Господин Вулин није особа која је својим изјавама у последње време придоносила томе, сматра он, при чему истиче да "Хрватска гледа у будућност и жели са Србијом да гради нови дијалог". Ипак ни јуче Пленковић није пропустио прилику да понови "да је Србија била агресор на Хрватску од '91. до '95.". Он је одбио да коментарише дилему треба ли Колинда Грабар - Китаровић да отпутује у узвратну посету Србији.

Забрана уласка члану Владе Србије у Хрватску наишла је на оштру осуду његових колега из Немањине. Потпредседница Зорана Михајловић упозорава да такав чин, због једне изјаве у медијима, представља кршење најосновнијих права на којима почива Европа и неће допринети добрим односима Србије и Хрватске. По виђењу министра Расима Љајића одлука Хрватске без сумње је корак назад у односима Београда и Загреба. "Да смо се руководили различитим изјавама које су долазиле из Хрватске имали бисмо пуно разлога да и ми прибегнемо сличним мерама, али никада нам то није падало на памет", поручио је Љајић


Вулин: Србија ће реаговати државнички

Министар одбране Александар Вулин процењује да властима у Загребу смета то што Србија говори истину. Образложио је да већ неколико дана пре него што је било говора о његовој посети Млаки, министарка спољних послова, председник владе, шеф ХДЗ - а у Сабору, говоре о томе да су његове изјаве, не наводећи које, врло опасне. Поручује да није ни планирао да иде у Јасеновац, где комеморацију одржава хрватска влада.

- Зашто бих ја био са хрватском владом, где нема ниједног Србина, ниједног Јевреја, ниједног Рома? Ја сам хтео да будем са својим народом у обновљеној цркви у Млаки, тамо где су усташе сабирале децу и водиле на клање у Јасеновац... а не да будем са хрватском владом коју бојкотују сви Срби, Јевреји и Роми због тога што допуштају некажњено оживљавање усташтва - рекао је Вулин. Коментарисао је и то што Хрвати сматрају непримереном његову изјаву да о евентуалној посети Хрватској може да одлучи само врховни командант Војске Србије. Истакао је да је реч о процедури, те да је министар одбране дужан да се, када путује – нарочито када тај пут може имати политичку тежину, консултује са врховним командантом који му даје или не даје дозволу.

- Мислио сам да је у Европи слобода кретања загарантована, да свако може да се креће, ако није починио неко кривично дело. Али, тражили су повод – ма смета им Вучић, смета им име, смета им што је врховни командант, смета им што Србија говори и сметају им Срби који говоре - истакао је.Додаје да су му замерили и то што је рекао да је мржња са којом Вучића чекају у Загребу црна мрља на образу Хрватске, те подсетио да су српског председника тамо " дочекале усташе које су га вређале на најбруталнији начин ".

- Србија ће реаговати на ову провокацију државнички, онако како реагује једна суверена, сигурна, стабилна држава и то можете да очекујете у најскоријем времену - истакао је Вулин.


Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је да се " не би мешао у политику хрватске владе, они воде своју политику ".

- Ми знамо коју политику води Влада Србије, ми смо слободарски народ који има право да се сећа свега што се десило у прошлости - рекао је Ђорђевић новинарима.

С.Станковић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести