Дачић: Исправна одлука Вучића и подршка правима Срба

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је јутрос да је председник Србије Александар Вучић донео исправну одлуку да не оде у Црну Гору, али да је још важније од тога што је пренео званичан став да Србија чврсто стоји у одбрани права српског народа.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

"Ми имамо легитимно право и обавезу да бринемо о Србима у Црној Гори", поручио је Дачић за РТС оцењујући да је проблем за црногорску власт што би Вучићева посета даље оснажила српски народ у Црној Гори.

Дачић сматра и да су присутни двоструки аршини, истичући да црногорски режим оптужује Србију за великосрпске амбиције, почев од 1918. па надаље, а да су овог пута покушали да кажу да Србија изазива кризу тиме што је наводно против независности Црне Горе.

"Позивам их да престану са тим изразима који не одражавају реалну ситуацију, то су ноторне неистине и лажи. Годинама уназад нико није ни реч рекао против црногорске независности", рекао је Дачић.

Поводом оптужби ДПС Мила Ђукановића да се Вучић меша у унутрашње ствари Црне Горе, Дачић је рекао да су се ДПС и Црна Гора на најгрубљи начин мешали у унутрашње ствари Србије сваки дан говорећи о независном Косову.

Дачић је оценио да је црногоирској власти потребна антисрпсдка кампања због избора, али је истакао да се Србија залаже и решење види у дијалогу.

Он је додао да је крање време да се сви грађани Србије који су црногорског порекла изјасне по питању Закона о слободи вероисповести, који је усвојен у Црној Гори.

Дачић је рекао да је морална обавеза свакога ко је добио српско држављанство, провео животни век у Србији и све стекао у нашој земљи да не ћути о овом питању.

Дијалог треба да се води у Црној Гори

Србија се искрено залаже за мир и дијалог, али он треба да се води унутар Црне Горе, изјавио је Дачић.

"У овом случају није реч о људима који су дошли у Црну Гору, већ онима који живе у Црној Гори и изјашњавају се као Срби и има их око 30 одсто", рекао је Дачцић за ТВ Прва говорећи о ситуацији у Црној Гори после усвајања спорног закона о слободи вероисповести.

Он је казао да сматра да је председник Србије Александар Вучић добро проценио ситуацију и донео исправну одлуку да на Бадњи дан не иде у Црну Гору.

Такође је додао да криза није настала у Београду већ у Подгорици.

"Ми као држава причамо о правима Срба и радимо да се помогне институцијама, зато одбијамо оптужбе да је реч о нашем мешању у унустрашње ствари Црне Горе", рекао је он.

Дачић је истакао да су ово кључни тренуци за српски народ, и да ако неко мисли да може да игра на две карте то није могуће.

Дачић сматра да је крајње време да се сви грађани Србије који су црногорског порекла изјасне по питању Закона о слободи вероисповести, који је усвојен у Црној Гори.

Каже да је морална обавеза свакога ко је добио српско држављанство, који све што има је стекао у Србији, који дугује све Србји и српском народу, да не ћути о овом питању.

"Не кажем да је потребна нека истрага, ја само кажем да ви то дугујете Србији, ако не мислите тако, онда се вратите у Црну Гору, јер то да подржавају ово што се ради против Срба, а уживају привилегије у Србији, то неће моћи", рекао је Дачић.

Он је навео да свуда где се крене, тема је Србија, јер је највећа и да је тако увек било.

"Србија је сада свима одговоран партнер, шта јос треба да ради- да аплаудира што је донет овакав закон?, упитао је Дачић.

Он је ипак оценио да је у однбосима Србије и Црне Горе само тренутни инцидент и верује да ће се брзо превазићи.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести