Дачић: ИТ сектор међу најзаслужнијима у борби против короне

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас на јавном слушању “Дигитализација у Србији - где смо данас” да је за успех у борби против пандемије корона вируса, поред огромног труда и знања здравствених радника, међу најзаслужнијима ИТ сектор.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

“Има ли бољег доказа за то од актуелне кампање вакцинације, која ни изблиза не би била тако успешна да иза ње не стоји снажна и добро организована дигитална подршка наше Е-управе”, рекао је Дачић на скупу у Скупштини Србије.

Таква искуства из периода пандемије, Србија, каже Дачић, мора да искористи на најбољи начин као капитал који је стекла у ванредним околностима и да га уложи у убрзани наставак дигитализације у свим секторима друштва.

“Ту пре свега мислим на области које се тичу највећег броја наших грађана, на пример здравство и образовање, као и државну управу”, напоменуо је председник парламента.

Он је навео да јавно слушање у скупштини долази у право време, када, како се нада, полако, али сигурно, борба с пандемијом улази у завршну фазу и када ће морати да се праве планови и стратегије за развој у периоду после ње.

“Дигитализација ће у свим тим плановима имати изузетно важно место, а то се најбоље потврдило у протеклих годину дана, када смо већину наших активности морали да преселимо из реалног у дигитални свет”, истакао је Дачић.

Он је рекао да улогу јавног слушања види у томе да се препозна који су то сегменти добро, а који можда мање добро функционисали током пандемије и да се из једногодишњег искуства извуку најбоље поуке које ће нацртати правце у којима треба да наставимо процес дигитализације.

“Период после кризе неће бити исти као онај пре кризе. У протеклих годину дана свет се драматично променио, променили смо се и ми. Зато је потребно да на време, а то је управо сада, препознамо правац тих промена и ухватимо талас који ће нас довести у друштво дигитално најразвијенијих заједница”, поручио је Дачић.

Он је приметио да је Србија на том путу била и пре пандемије, а његов утисак је да се у протеклих годину дана додатно убрзала и још боље организовала када је реч о дигитализацији најважнијих друштвених сектора.

“Наша обавеза, као парламента, јесте да идемо у сусрет тим новим околностима и понудимо најбоље одговоре за питања која се већ данас отварају, а нарочито ће бити актуелна у периоду по окончању ових ванредних здравствених и економских околности”, истакао је Дачић.

Додао је да треба створити амбијент у којем ће грађани још брже и ефикасније остваривати своје интересе и своја права, а који ће бити неупоредиво више дигиталан него што је био до сада.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести