Дачић: Изградња још 40 станова за избеглице у Вршцу

ВРШАЦ: У Вршцу су у суботу свечано уручени кључеви 20 станова за избегличке породице из БиХ и Хрватске са пребивалиштем на територији тог града, а први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић каже да је у плану изградња још 40 станова у Вршцу. 
vrsac, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

На церемонији свечаног усељавања у станове за избеглице у Вршцу, у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Републици Србији, Дачић је рекао да ће се у те станове уселити избегличке породице које су пре више од две деценије, спасавајући животе, побегле са својих огњишта и нашле уточиште у Србији. 

Оне су, додаје, дошле са простора БиХ и Хрватске у време највећег страдања и прогона српског народа у новијој историји.

Дачић каже да се Регионални стамбени програм остварује у земљама региона и укључује четири типа стамбених решења, те да су станови у Вршцу изграђени у оквиру Потпројекта 2 . 

"У оквиру овог Потпројекта уселили смо 40 избегличких породица у станове у Сремској Митровици. Планирано је да у Вршцу буде изграђено још 40 станова на локацији одмах иза ове зграде, у оквиру Потпројекта 8", рекао је Дачић.

Навео је да је потпројекат 2 вредан 13 милиона евра, од којих је 11,5 милиона евра удео Фонда Регионалног стамбеног програма, којим управља Банка за развој Савета Европе, док је 1,5 милиона евра удео Републике Србије. 

Каже да је конкретно у Вршцу донација вредна 421.057 евра, с тим што је Град Вршац обезбедио инфраструктуру у вредности 11,5 милиона динара.

"Опште је познато да је највећи донатор Регионалног стамбеног програма ЕУ", рекао је Дачић. 

Подсетио је да су у Камендину 20. јуна, на Светски дан избеглица, подељени кључеви за 270 породица, пре тога у Неготину, Кладову, и Лозници. 

"Наставићемо и даље са истим ентузијазмом, с обзиром на то да смо прешли тек нешто више од пола пута, односно да смо од 7.000 стамбених решења у оквиру овог Програма, са данашњим уручењем поделили 3.568 станова", каже Дачић.

Пожелео је избегличким породицама које ће се уселити у станове у Вршцу пуно среће, те навео да су њихове патње велике и за њих свакако незаборавне. 

"Сви заједно делимо и носимо терет минулих времена. Морамо бити јединствени и у срећи и у болу, јер једино на тај начин можемо градити сигурну будућност за сву нашу децу и њихово потомство. Са овог места, одговорно могу да вам кажем да Влада Србије предано ради на том циљу", поручио је Вучић.

Свечаној церемонији усељавања у станове у Вршцу присуствовали су и комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, градоначелница Вршца Драгана Митровић, представница Делегације Европске уније у Србији Леонете Пајер, шеф Представништва УНХЦР-а у Србији Ханс Шодер и други. 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести