Дачић: Кад бисмо са западом имали исте односе као с Русијом

БЕОГРАД: Србија има добре односе са Русијом зато што је то у српском интересу, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић и навео да ми не бранимо руске, већ српске интересе. 
ivica dacic, Tanjug/video
Фото: Ивица Дачић Фото: Танјуг/видео

Дачић је на ТВ Пинк рекао да је више пута насамо разговарао са Владимиром Путином и да му руски председник никада није рекао да Србија не треба да сарађује са западом, већ напротив, чак је предлагао да ми успостављамо што ближе односе са западом. 

"Волео бих заиста да ми можемо да направимо такве релације и са неким други великим силама, нарочито са западним силама, јер је веома битно да се ту направи баланс", каже Дачић.

Он, међутим, наводи да, с друге стране, постоји једно неразумевања са запада јер сви они "нас сматрају као неке руске партнере и да ћемо ми бранити руске интересе". 

"Ми нећемо бранити руске интересе, ми бранимо српске интересе", поручио је шеф дипломатије.

Нагласио је да можемо да рачунамо да ће Русија бити на страни Србије, а да је важно да ми као земља и као народ имамо искрен однос, те да схватимо да имамо добре односе са Русијом не зато што по природи ствари морамо да имамо добре односе са Русијом, него зато што је то у српском интересу. 

Каже и да је могуће да се у САД на власт врати администрација Клинтонових, будући на председничку кандидатуру демократе Џозефа Бајдена. 

Ту се, додаје, сада види колико је велика разлика између онога што Трампова администрација сад ради у односу на нас и онога што су радиле претходне адмистрације. 

"Ми не моземо да очекујемо да ће неко од њих сад изаћи и попљувати све оно што је Америка радила у претходним годинама и деценија, и не треба, али треба да видимо како да идемо даље и да ресетујемо наше односе", каже Дачић. 

Навео је да је Трампова администација била веома коректна што се тиче дијалога са Приштином и она се по први пут после ко зна колико времена није показала као проблем, него као фактор који "гура" дијалог. 

EUR/RSD 117.0668
Најновије вести