Дачић: Како Сервер укида Србима право које уживају Албанци

БЕОГРАД: Министар спољних посова Србије Ивица Дачић изјавио је да га чуди како амерички стручњак за Балкан Данијел Сервер жели да право које уживају Албанци у САД, суспендује Србима који тамо живе.
dacic, tanjug/T. Valic
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

"Како су се демократе у ери династије Клинтон понашале према нашем народу, добро смо на својој кожи осетили 1999. Они су изабрали да им Србија буде непријатељ, а не ми", рекао је Дачић за "Новости", коментаришући изјаву Сервера да "није мудра одлука Дачића да на наредним изборима у САД организује подршку српских досељеника Доналду Трампу".

"Када Албанци организовано подржавају Хилари Клинтон и када по њој и по њеном супругу дају чак и имена бутицима, онда је то легитиман став. А када ја, на нивоу идеје, најавим могућност да би Срби организовано могли да подрже Трампа, онда је то мешање у унутрашње ствари Америке. Заиста смешно", оценио је шеф српске дипломатије.

Он сматра да својим ставом никако не отежава позицију Србије.

"Није никаква тајна да већина српског народа има много више симпатија према Трамповој, него према неким ранијим администрацијама у САД", рекао је Дачић наводећи да, за разлику од Клинтонових, који су отворено рекли да је независно Косово њихов породични легат, Трампов апарат показује за нас охрабрујуће знаке да би око будућег решења за косовски чвор могло да се преговара.

Он је додао да Клинтонови мисле да су ту причу запечатили бомбама 1999. године.

"Срби треба да постану организовани фактор, па нек демократе размишљају како да освоје њихове гласове. А ми веће непријатеље од Клинтона и Олбрајтове сигурно нећемо имати", закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести