Дачић: Кина је дала рецепт свима у борби против корона вируса

БЕОГРАД:  Влада Србије је у свакодневном заседању, а данас ће бити одржане најмање две седнице на којима ће се донети нове мере које су ад хок и које зависе од тренутне ситуације, каже министар спољних послова Ивица Дачић.
dacic
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

Он је на ТВ Прва рекао да је циљ мера да нема мртвих и навео да се у очекивању да епидемија корона вируса добије шире размере предузимају мере и у Европи на ограничењу кретања, затварању граница, прекиду међународног авио саобраћаја и путничког саобраћаја.

Дачић је нагласио да су све ригорозне мере у циљу очувања здравља грађана, а да је Кина, у којој је недавно био за време епидемије и када је у Европи блио релативно мирно и безбедно, дала свима рецепт у борби против опаке болести.

Многи у Европи су тада, каже Дачић, прилично невољно гледали на мере које је Кина предузимала, а које су биле ригорозне и подразумевале личну одговорност и дисциплину и које су донеле резултате и савладана је епидемија у Кини.

"У ванредном стању доносе се мере које се односе на ограничење људских права и собода. Здравље људи је најважније", рекао је Дачић.


Дачић: Покушавамо да помогнемо нашим људима у иностранству

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас формиран кризни Штаб за помоћ људима који се налазе у иностранству и поручио да се спољна политика тренутно своди на борбу против корона вируса.

Он је на ТВ Прва поново апеловао на наше држављане у дијаспори да не долазе у Србију и објаснио да се помоћ кризног штаба односи на хитне случајеве.

Навео да је било узнемирујућих информација да ће наше људе протерати са Малте што, како каже, није тачно.

Он је додао да држава покушава да помогне онима који су се затекли у иностранству, а реч је о изузетним случајевима, групама туриста, болеснима који се се лечили у иностранству да се врате, али је сад то постало помало немогуће због летова.

"Апелујем на наше људе који живе у иностранству и имају боравишну дозволу тамо. Није реч о туристима који сад имају проблема да преживе. Има ту дневних проблема, од тога да ли ће проћи 90 дана у ЕУ, али све те ствари ће се суспедовати, не треба око тога да брину", поручио је Дачић за ТВ Прва.

Ситуација је, каже, таква да се суспеднује готово све.

Према његовим речима, спољна политика се тренутно своди на борбу против корона вируса, све спољне активности су укинуте, а иако се воде, то се чини путем видео конференција или телефонских позива.

"Контактирамо углавном на ову тему. По налогу председника се трудимо да наша земља дође до одређених медицинских средстава, опреме и лекова", рекао је Дачић.


Нажалост, каже Дачић, и поред свакодневних апела свих званичника у Србији да наши држављани из дијаспоре не крећу на пут ка Србији, нису уродили плодом.

"Видели сте да ситуација није охрабрујућа и велики број људи се одлучио за тај пут", рекао је Дачић и најавио нове мере Владе Србије с обзиром на то да се ситуација мења из часа у час.

Навео је да је процена да најдрастичније мере, као што су ограничење кретања за све од 20 сати до пет цасова ујутро и забрана изласка старијих од 65 година из кућа, ипак дају резултате.

"Сада се очекује да ће се то показати на медицинском плану", каже Дачић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести