Дачић: Ко ће да ми потпише листу ако будем у изолацији?

БЕОГРАД:  Министар спољних послова Ивица Дачић каже да планира да отпутује у званичну посету Кини, али да је озбиљно размишљао о томе како да се врати из те земље због епидемије корона вируса и карантина за све који се враћају из угрожених подручја.
dacic
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Он је на ТВ Прва рекао да није само питање како да оде у Кину, с обзиром на суспензију летова ка тој држави, већ је још теже питање како се из Кине вратити, с озбиром да карантин траје 14 дана."Процедура расписивања избора ће почети 4. марта. Замислите да ја будем у изолацији, а нема ко да ми потпише листу за учешће на изборе", рекао је Дачић.

На опаску водитељке да би то онда испало да је у бојкоту, Дачић каже кроз шалу да о томе треба да води рачуна.Министар је навео да је хтео да у Кину оде преко УАЕ, али да су они укинули летове."За повратак је много тешко. Хоћу да идем само да видим како", рекао је Дачић.

Он је рекао да је још почетком јануара требало да отпутује у Кину на позив кинеског колеге, али да је та посета одложена због обавеза кинеског министра.Наглашава и важност посете Кини у овом тренутку која је, додаје, показатељ односа са том земљом.

Дачић каже да кинеске компаније лете свуда и да ти летови нису забрањени, али да су друге земље суспендовале летове својих компанија за Кину.Он је рекао да се држава Србија од почетка ангажовала на помоћи нашим држављана који су у били или су још у Кини.

"Није их било много у том региону Вухана где је избила зараза, било их је петоро, па се још један пријавио. Четворица су донела одлуку да се евакуишу и то смо им омогућили преко Француске", навео је министар.Поручио је да је Министарство отворено за позиве свих држављана Србије који имају одређене проблеме у било којој земљи на свету и нагласио да, где год може, држава помаже и за то одваја средства из текуће буџетске резерве.

Навео је и да је на крузеру код Јокохаме, који је у карантину због корона вируса, двоје људи путника из Србије и 12 чланова посаде држављана Србије, који имају уговоре са компанијама за које раде.Објаснио је да чланови посаде имају своје прописе, а да ће се држава ангажовати да пружи помоћ за двоје путника ако су заинтересовани.

Навео је да је на том крузеру 3.700 људи и да људи негодују и жале се на спорост реакције Јапанаца кад је реч о тестирању на вирус."Закључили смо да ако наставе овом брзином, тестирање 3.700 људи трајаће 30 дана. Није тестирано ни 500 људи до сада. Када вам узму узорак најмање то траје три дана", рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести