Дачић: Ко каже да ће Косово добити чланство у УН?

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић упитао је данас поводом иницијативе Вука Јеремића који је покренуо прикупљање потписа за спречавање чланства Косова у УН - ко је рекао да ће се то догодити.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug

“Видим да је Јеремић кренуо у прикпљање потписа. За време Тадића и Јеремића је више од 80 земаља признало Косово. Чему сад ови потписи? За време мог мандата шест земаља је повукло признање, па да видимо ко треба и зашто да скупља потписе”, рекао је Дачић новинарима.

Каже да председнику Србије Александру Вучићу и њему може као и сваком другом много тога да се замери, али не и да не воде рачуна о националним и државним интересима.

“Никад није на дневном реду било признавање независности нити чланство Косова у УН”, рекао је Дачић и поновио да Србија жели трајно решење.

Он је приметио да стање у односима са светским силана никада није било боље, да су нормализовани односи са Немачком, јачају се односи са Француском, креће се у ревитализацију односа са САД и јача се пријатељство са Русијом и Кином.

“Ово су све полтиканти. Посто сам ја био у власти и са Ðиласом, Тадићем и Јеремићем - ситуација је много другачија и значајнија. Милсим да ће Србија на крају успети да победи, не на штету других али да се нађе неко решење да би се дсосло до позитивне агенде за цео регион”, рекао је Дачић.

На питање да ли ће се у дијалог са Приштином укључити Русија, Дачиће је одговорио да ће формат остати какав јесте и да неће бити његовог ширења.

“Не постоје такви планови”, рекао је Дацицћ и указао да не постоји потреба САД да се укључе јер оне подржавју дијалог који води ЕУ.

Русија је изнела став да ће се укључити у процес дијалога ако то неко буде захтевао, подсећа Дачић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести