Дачић: Кривичне пријаве Хватске против генерала пропаганда

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић каже да то што Тужилаштво у Загребу покреће кривичне пријаве притив петорице генерала ЈНА, држављана Србије, за ракетирање Банских двора реч о пропаганди Хрватске, јер је она у Хашком трибуналу означена као агресор.
Ivica Dacic
Фото: FoNet

"То је унутрашње политички захтев и пропаганда, јер Хрватској не иде добро. Хрватска је означена као агресор. Она је означена у Трибуналу, Србија ниједном актом није означена. У резолуцијама и саопштењима Савета безбедности јасно је речено деведесетих година да хрватска војска учествује у борбама у БиХ", рекао је Дачић гостујући на ТВ Пинк.

Он је додао да су се Хрвати "уплели у коло из кога би радо да изађу, али им тешко иде".

Дачић је подсетио на изјаве бившег бившег председника Хрватске Фрање Туђмана за кога каже да је говорио да је срећан што му супруга није Српкиња. 

"Замислите да ја изађем и кажем да сам срећан што ми жена није Албанка или Хрватица. Како је говорио такво је друштво и градио", нагласио је Дачић.

Шеф српске дипломатије је рекао да се годинама уназад размишљало, а да је можда и грешка што српски парламент никада није донео никакву декларацију нити осудио геноцид Хрватске у Другом светском рату. 

"Ако ћемо тако ићи можемо говорити и тражити ратну одштету и за Први светски рат зато што су нас они напали", закључио је Дачић.

Преко градских опозиција хоће да руши власт у Србији 

Дачић сматра да би требало расписати ванредне парламентарне изборе јер, како каже, удруживање опозиције на градским изборима није борба за власт у Београду, већ за власт у Србији.

"Мислим да би били најбоље да се распишу парламентарни избори. Ово није борба за Београд, ово је борба за власт у Србији", рекао је.

Он је сликовито објаснио да опозиција преко градских избора жели да игра "Лигу шампиона", али да у њој не учествују главни играчи (Александар)Вучић и (Ивица) Дачић. 

"Не можете да одлучујете о Вучићу и Дачићу, а да ми не учествујемо. Моја деца имају већег пса и мањег. Овај мали стално штипа и уједа, а већи трпи док му не досади и док га не "одалами". Хоћете парламентарне изборе? Видећемо онда ко ће остати на политичкој сцени", поручио је Дачић.

Коментаришући враћање Драгана Ђиласа у политику и то што ће се кандидовати за градоначелника на градским изборима, Дачић је рекао да Ђиласа треба питати: где је био до сада?

"Ђилас је искључио Вука Јеремића из ДС, кога ће они да убеде да ће то да функционише. Ово је покушај враћања из мртвих. То су све деривати ДС, па и Саша Јанковић. Они покушавају да се уједини опозиција у борби против Вучића, владајуће коалиције", нагласио је Дачић.

Додаје да Ђилас нема програм, да је за њега политика само ако је на власти.

"Чим је отишао у опозицију у Београду, он се повукао из политике", нагласио је Дачић и додао да опозицији не одговарају парламентарни избори, већ да преко градских хоће да покушају да руше власт у Србији.

"Тешко је празној врећи стајати усправно. Зато покушавају градске изборе да претворе у финале лиге шампиона, не бих бежао и од тог политичког обрачуна", закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести