Дачић: Међустранaчки дијалог почиње у марту

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је данас да ће од 1. марта почети дијалог у којем ће учествовати он и европски посредници, док се састанци са странкама очекују у другој половини марта.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Дачић је за РТС навео да ће 1. марта бити одржана видео-конференција на којој ће поред њега учествовати председавајући Спољнополитичког одбора ЕП Дејвид Мекалистер, и четири посредника из ЕП у оквиру дијалога власти и опозиције око унапређења изборних услова.

"Они то сматрају почетком тих активности док ће се састанци са странкама дешавати након почетног разговора. Очекујем то негде у другој половини марта", рекао је Дачић за РТС упитан да прокоментарише најаву известиоца ЕП за Србију Владимира Билчика да ће ће 1. марта почети међупартијски дијалог уз посредство европских парламентараца.

Он је додао да је потребно дефинисати формате ко ће све учествовати и напоменуо да ће све странке бити обавештене када ће бити одржана прва сесија.

Казао је да као председник Скупштине има обавезу да саслуша све предлоге и сугестије странака, али је и навео да се не може разговарати по принципу "политичког џубокса и фонтане жеља", те да "никакви услови не могу да надоместе недостатак подршке код грађана".

"У опозицији видим да има десет платформи и различитих верзија... Једна од идеја је и да дође до паралелног уређивања Јавног сервиса и да се мењају уреднички тимови. Искрено речено, не верујем да ће ЕП подржати било какав предлог против којег су они у суштини. Они су се увек залагали за јавни сервис ван политичких утицаја", прокоментарисао је Дачић.

Дачић је казао да је Скупштина спремна да расправља о извештају ЕП, када буде усвојен на пленарном заседању тог тела крајем марта и додао да када је о појединим оценама из њега реч, Србија није чланица ЕУ и нема утицаја на рад ЕП.

"Тамо постоје различите политичке групе унутар и свака има неке своје амандмане. Рекао сам да смо спремни да сваки извештај разматрамо као што смо разматрали и извештај Европске комисије у октобру. Наравно, ми водимо самосталну спољну као и унутрашњу политику", рекао је Дачић.

Упитан за оцене из извештаја које се тичу Народне скупштине Србије, где се поздрављају промене у раду по питању процедуре, али се истовремено критикују "агресивни речник и застрашивање политичких противника", те с тим у вези тражи да председавајући реагује по пословнику и евентуално изриче казне, Дачић је нагласио да ниједном до сада није изрицао нити опомене нити казне, а ни удаљавање са седница.

Ниједном то нисам радио, одговара он и додаје да "то исто и он има да замери Европском парламенту".

"На неким веома агресивним ставовима, па чак и отворено антисрпским који се могу чути на седницама ЕП. Стога, замолио бих председавајућег да реагује", рекао је Дачић.

Он објашњава да када неко изјави да га радује што Србија није отворила ниједно преговарачко поглавље очекује од председавајућег да реагује.

"То су ваљда ти европски манири које су спремни да траже од других. Парламент није Народна библиотека или позориште где публика има да ћути или аплаудира. Народни посланик има право да говори шта хоће, јер је изабран од стране народа. И не одговара никоме осим народу", навео је председник Скупштине Србије.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести