Дачић мења премијера, месец дана за мандатара

Парламент Србије констатовао је оставку Александра Вучића на место председника Владе Србије због преласка на нову дужност, а та одлука повукла је за собом и престанак мандат целе Владе Србије. Самим тим, од данас је почео да тече рок од 30 дана у којем је потребно да буде изабрана нова српска влада.
vucic dacic
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Иако је тај део седнице трајао свега пет минута, обележили су га аплаузи из различитих делова сале. Тако су посланици комплетне опозиције аплаудирали док је председница парламента констатовала оставку Вучића и престанак мандата Владе, а парламентарци из редова владајуће коалиције аплаузом су подржали критике које је Маја Гојковић изрекла на рачун опозиције.

"Молила бих вас да омогућите да барем свечана седница протекне онако како чин полагања заклетве председника једне државе и заслужује и како се то ради у свим земљама света којима је стало до пристојности и демократије", рекла је она.

Вршилац дужности председника Владе Србије је лидер СПС-а Ивица Дачић, који је ових дана изјављивао да жели да технички мандат Владе потраје што краће. Казао је да не жели више да одговара на питање да ли ће он постати нови премијер Србије.

"Већ сам био премијер, па шта ако не будем – то је споредно питање", казао је Дачић и додао да Вучић говори о различитим опција, али не бих више волео да му то питање постављају.

"Вучића не може нико да замени, треба да се тражи решење које ће одржати политичку стабилност и наставити континуитет који је Влада поставила. Он је мој друг и пријатељ и не сумњам у њега. Ја сам уложио сав свој капитал подржавајући Вучића за председника. Тако да то да ли ћу бити премијер – није ми то најважније, има времена", каже Дачић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да сматра да нови премијер Србије треба да буде из Српске напредне странке, која је „најзаслужнија” за победу Александра Вучића на председничким изборима.

Потпредседник СПС-а Александар Антић признао је да лично навија за лидера те странке као премијера.

"Имам ту навијачку дозу, ја бих то волео", рекао је Антић.  Према његовим речима, то је питање политичког договора и политичке процене коју ће направити Вучић и Дачић.

Он очекује да ће нова влада, без празног хода, наставити да реализује све што је рађено у претходном периоду. СПС је, каже, без икакаве дилеме у партнерским односима са СНС-ом, дели с напредњацима заједничку визију модерне Србије и одговорност.

"Ми смо увек спремни да прихватимо онај део одговорности који дефинишемо с нашим коалиционим партнерима, а да ли ће СПС-у припасти то место – то пре свега зависи од договора Вучића и Дачића", навео је Антић.

На питање да ли СПС очекује још неко додатно место у влади, Антић је истакао да се СПС не бави политичком трговином, и навео да странка има један заједнички пројекат који реализује са СНС-ом и да су социјалисти спремни да преузму део одговорности за то. Наводе да су се Дачић и Вучић посвађали око места премијера Антић оцењује као медијске спекулације, истичући да Вучић и Дачић имају заједничку визију модерне Србије и кавлитететан политички, пријатељски и партнерски однос.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић верује да ће Србија у наредним данима добити и новог премијера и владу.

"Верујем да ћемо наставити да радимо једнако брзо и енергично као што смо радили и у претходном периоду", рекла је Зорана Михајловић.

По недавној најави, Србија би нову владу требало да добија до 20. јуна. Вучић је рекао да би на свечаности поводом његове инаугурације, заказаној за  23. јун, требало да буде и новоизабрани тим из Немањине. Додуше, у самој влади се не очекују велике промене, осим новог премијера, једино се спекулише о томе да би СПС могао добити још једну министарску фотељу. 

Уколико нова влада не би била изабрана до краја јуна, по слову закона уследили би ванредни парламентарни избори.

Ивица „одлетео” код Путина

Дачић као вршилац дужности премијера тврди да неће бити никаквих промена у раду Владе, која наставаља све активности након што је Вучић преузео функцију шефа државе.

"Ми свакога дана имамо важне политичке теме на којима радимо и сарађујемо. Једино што су можда промењена радна места и адресе, политика остаје иста", рекао је Дачић, који је с делегацијом Србије одлетео за Санкт Петербург на Светски економски форум, где ће се срести и с председником Русије Владимиром Путином.

Навео је да у суботу с председником Србије Александром Вучићем иде на форум „Процеса Брдо–Бриони” у Словенији, где ће се окупити председници из региона и министри спољних послова.

Вулин: Напредњацима припада премијерско место

Министар рада и лидер Покрета социјалиста Александар Вулин  сматра да је највећа партија – СНС – најзаслужнија за победу Вучића на изборима и да треба да да свог кандидата за премијера. Истиче да ће Вучић, ако буде размишљао другачије, „сигурно имати много напора да објасни својој партији и њеном руководству да неко други треба да буде председник владе”. Он је додао да ће новом премијеру бити веома тешко да постигне резултате које је Вучић постигао.

"Без Вучићеве подршке то ће бити готово немогуће", рекао је Вулин.

С. Ст.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести