Дачић: На Савету безбедности напокон критике на рачун Приштине

БЕОГРАД:Седница Савета безбедности посвећена Косову и Метохији после дужег времена била је обележена критичким односом генералног секретара према поступцима приштинских власти, изјавио је шеф српске дипломатије.
Ivica Dacic/Fonet
Фото: FoNet

Ивица Дачић, у писаној изјави достављеној медијима назначио да се тај критички однос исказао - у критици понашања косовске полиције према Марку Ђурићу.

"Затим у извештајима у којима говори да се свега троје повратника вратило у овом извештајном периоду, како они то кажу, на Косово и Метохију, значи од више од 200. 000 интерно расељених лица, протераних, свега се за три месеца вратило троје".

У изјави Дачић каже да Србија не дозвољава да повратак буде потиснут у други план али и да је важно што су учесници на седници савета безбедности помињали обавезу Приштине да ради на формирању Заједнице српских општина.

Дачић је изјавио и да је седница Савета безбедности била корисна уз услов ако се одузме класична политизација ове теме, од стране оних земаља које су признале Косово, као и позиви да друге земље то учине.

Шеф српске дипломатије наглашава да је указао на неопходност да се задржи расправа на свака три месеца зато што стање на Косову и Метохији, без обзира што није тако драматично као што је било 1999. године, далеко је од идеалног.

"Довољан један мали инцидент да дође до велике и политичке и безбедносне нестабилности, не само на Косову и Метохији него и у целом региону", изјавио је Дачић.

Он је коментаришући неке захтеве да се промени формат и темпо извештавања Савеза безбедности о Косову рекао, "пошто ће следећа седница бити за три месеца, и председавајући ће бити Велика Британија, може се очекивати да ће та тема поново бити актуелна".

Став Србије је "да треба усмерити пажњу ка томе да се дође до политичког договора, а не да се изазивају даље политичке нестабилности", стоји у писаној изјави првог потпредседника владе и министра спољних послова Србије Ивице Дачића.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести