Дачић: Наши грађани ће међу првима добити дозволу за ЕУ

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић уверен је да ће Србија бити међу првим земљама које ће добити дозволу да њени грађани могу да уђу на територију ЕУ, уколико се поправи епидемиолошка ситуација у вези са корона вирусом.
dacic
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

ЕУ је пре два дана препоручила свим својим чланицама да због погоршања епидемиолошке ситуације у нашој земљи, на списак непожељних ставе држављане Србије, а Дачић у интервјуу за портал Пинк.рс каже да ЕУ сваке две недеље ажурира податке везано за корона вирус.

„Приликом претходне ревизије, ЕУ је дала једну препоруку свим чланицама да Србију ставе на листу безбедних земаља чији грађани могу слободно да улазе у те земље. То значи од 1. јула. Међутим, разне државе чланице то примају као препоруку и нису све чак ни тада ставиле Србију на режим слободног уласка“, рекао је Дачић.

Наводи да је и у случају нове препоруке ЕУ реч само о препоруци, али да је сада та препорука негативна по нас.

Напоменуо је да ова одлука неће имати неке велике последице, јер већина земаља иначе не дозвољава улазак грађанима Србије, нарочито после повећања броја заражених.

Дачић каже да је његов савет свим грађанима да не крећу нигде на пут док се прво не информишу детаљно, а на питање шта је са грађанима који се налазе на територији ЕУ док ове препоруке трају, наводи да сви они који су сада већ негде, као што су наши грађани у Грчкој, неће имати никакве последице, те да ће до краја аранжмана моћи да буду у тим земљама.

„Када је реч о Грчкој нико не може да каже колико ће то трајати. Морам да кажем да они имају интерес када им грађани Србије долазе. Али, проблем је што је велики број наших туриста који је тамо отишао тестиран и био позитиван. Те све мере ће се поново 31. јула анализирати“, рекао је шеф дипломатије.

Напоменуо је да држваљани Србије не могу да уђу у Италију и Немачку, у Француску може да се уђе тренутно без ограничења и да се транзитира кроз ту земљу, у Велику Британију могу ако имају визу, а у Аустрији није дозвољен улазак за грађане који немају регулисан боравак.

Улазак није дозвољен ни у Русију, а Дачић каже да се у Турску и Египат може без тестова и слободно.

Навео је да, када је реч о региону, наши грађани могу да уђу без ограничења у Албанију и БиХ, да је Бугарска пре неки дан затворила границе за грађане Србије, а да су за улазак у Мађарску потребна два негативна теста не старија од пет дана, те да улазак у Румунију није дозвољен улазак.

"У Северну Македонију може да се уђе, транзит је могућ и он може да траје до три сата. Ми се налазимо на тој црвеној листи и у Словенију практично није дозвољен улазак за држављане Србије, сем неких изузетних случајева, али тешко се добијају дозволе за тако нешто“, каже Дачић.

Навео је да Србија нема ни према коме забрану уласка, сем према Црној Гори.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести