Дачић: Наставак дијалога након што Приштина укине таксе

МОСКВА: Став Србије је јасан - кад Приштина укине таксе, онда може да се настави дијалог, изјавио је данас у Москви шеф српске дипломатије Ивица Дачић.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

"О томе које је неко трајно решење, мислим да је далеко сада разговарати јер до сада није конкретно разговарано ни о једном предлогу", рекао је Дачић.Дачић је нагласио да Србија никад неће прихватити нијиедно решење у вези са питањем Косова, али и другим отвореним питањима у региону, без најуже консултације са Руском Федерацијом јер, како је навео, не може да заштити националне и државне интересе без сарадње са Русијом. 

Он је додао да је Србија апсолутно сагласна са тим да Савет безбедности УН мора да верификује било какав договор између Београда и Приштине.Дачицћ је подсетио и на став појединих западних земаља да Косово као тема треба да се избаци са дневног реда Савета безбедности УН и да се укине Мисија УНМИК-а, док се истовремено, како је нагласио, СБ УН састаје најмање два пута годишње да расправља о БиХ. 

"Нико никад није тражио да се та тема скине са дневног реда. Шта има да се данас расправља у СБ УН о БиХ, је л'' тамо постоји сад неки ратни проблем?", упитао је Дачић истичући да се два пута годишње расправљало и о раду међународног привременог суда у Хагу. Значи, констатовао је, њима смета Косово.

"Не желе да се о томе јавно говори и зато предлажу затворене седнице да би се што мање говорило о овој теми и да би се на нас вршио притисак. Не можете да уђете у ЕУ, не можете овамо-онамо, док не прихватите независност Косова", рекао је Дачић, који борави у Русији поводом обележавања 140 година од отварања Посланства Кнежевине Србије у Царској Русији.


Дачић: Идеја двоструког суверенитета - само претпоставке

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић коментарисао је данас у Москви писање медија о томе да ће Француска и Немачка на предстојећем састанку у Берлину представити идеју двоструког суверенитета, рекавши да су то само претпоставке и да таквог решења нема нигде на свету.

Дачић се данас у Москви састао са шефом руске дипломатије, а на питање упућено Сергеју Лаврову у вези са том идејом, Дачић је објаснио:

"То је оно што се као очекује да ће Меркелова да предложи, да на северу Косова постоји тзв. двоструки суверенитет - и Косова и Србије. Али, то су све претпоставке и то решење не знам да ли игде на свету постоји, осим на том папиру."Лавров је рекао да Запад, кад је признавао незаконито проглашену независност Косова, није помињао двоструки суверенитет.

„Али понављам, на нашим српским пријатељима је да донесу одлуку. Што се тиче притиска на Србију и захтева да призна независност Косова, тај притисак ће се наставити. Пре свега САД и актуелна администрација обузети су тежњом да постигну што више спољнополитицких успеха за кратко време пре следећих избора", рекао је Лавров.

То захтева далеко више времена него да се постављају ултиматуми и да се тражи да се они сместа прихвате, али то је једини пут ка стабилном решењу проблема, констатовао је он.Лист "Газета експрес" је објавио да ће Француска и Немачка представити на састанку у Берлину план за споразум Београда и Приштине, који би донекле задовољио захтеве Београда, и да се ради о идеји двоструког суверенитета.

Како се наводи, тај план не укључује поделу територије."Говори се о двоструком суверенитету. Косово ће очувати територијални интегритет, али ће Србија ужива неки суверенитет над косовским Србима и српским црквама", тврди извор листа.


С друге стране, како је нагласио, Србија не може и никада неће прихватити једностране акте Приштине. 

"Ако неко жели дијалог и компромис, Србија је спремна на компромис. Ако неко не жели компромис, ми ћемо наставити нашу борбу, а за све то, сигуран сам, имаћемо подршку Руске Федерације", поручио је Дачић. 

Шеф српске дипломатије рекао је и да међународна заједница, пре свега ЕУ, "не тера" Приштину да примени обавезе из Бриселског споразума, већ да се "стално иде логиком да се доношењем разних нових једностраних одлука ствара једна нова политичка реалност".

У том смислу, подсетио је да нико више не спомиње да Приштина није формирала ЗАСО, нити да је донела одлуку о формирању војске, а да је ситуација сада таква да Приштина тражи нешто заузврат да би укинула таксе. 

Подсетио је и да је због "погрешних одлука неких претходних власти", односно, како је прецизирао, Бориса Тадића и Вука Јеремића, донета резолуција Скупштине УН да се дијалог пребаци у Брисел, као и да је прошло шет година од потписивања Бриселског споразума, а да није успостављена ЗСО.

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести