Дачић: Нема економије без стабилизације региона

ВАШИНГТОН: Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас да је стабилизација Западног Балкана кључна за развој економије тог региона.
Dačić u Vašingtonu Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Економија може да има позитивну улогу за стабилизацију читавог региона, али то је процес у коме све зависи једно од другог. Нема развоја економије без стабилизације региона", рекао је Дачић на панелу посвећеном бизнису и инвестицијама на Западном Балкану у оквиру конференције Атлантског савета у Вашингтону.

Он је подсетио да је од покретања Берлинске иницијативе одржано неколико самита западнобалканске шесторке како би се предузели важни кораци у циљу унапређења регионалне сарадње наводећи као такве примере успостављање царинске уније и заједничког регионалног тржишта, енергетска заједница.

Дачић је рекао да је Србија на путу ка Европској унији и навео да још увек има споразуме о слободној трговини са земљама региона, Турском, Русијом.ЕУ је први спољнополитички партнер Србије, рекао је Дачић и додао да је наша земља унапредила и економске односе са САД.

"Желим да кажем да смо на Западном Балкану ми најважнији економски партнери једни другима", рекао је он и указао на заједничке инфраструктурне пројекте попут изградње аутопутева и унапређења железнице у региону.

Дачић: САД велике,ал величина се показује односом према малим

ВАШИНГТОН: Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић данас се у Вашингтону осврнуо на непријатност коју путници из нашег региона имају када долазе у САД."Ја увек кад долазим у САД присиљавам себе да будем овако добар, али увек ме изнервирају својом негостољубивошћу и начином на који третирају путнике из нашег региона, укључујући политичаре", рекао је Дачић на панелу посвећеном бизнису и инвестицијама на Западном Балкану, у оквиру конференције Атлантског савета.

Кад би смо ми, навео је Дачић у препознатљивом маниру, третирали тако њихове министре или премијере или председнике, то би био светски проблем."Знам да је Америка велика, али величина се показује и по томе како се односите према малима. Зато кад дођете у Србију свако од вас је његово краљевско височанство гост и то ћете да научите у нашем региону и зато вас позивам да дођете", рекао је шеф српске дипломатије.

"Ако други не смеју да вам кажем, ја ћу да вам кажем. Рекао сам вашима да је ''Јунајтед ерлајнс'' најгора компанија", казао је Дачић обраћајући се домаћинима у свом препознатљивом, духовитом маниру, што је изазвало смех у публици.Због тога како третира путнике из нашег региона, на аеродрому у Франкфурту, дошло ми је да се вратим у Београд, а дошао сам због вас, навео је он.

"А Стејт департмент, ако је овде присутан, то нек убележи, јер следећи пут кад дође ваш представник, провешће се исто као и ми. А ви у Црној Гори ако не смете то да им урадите, пребаците их на Београд", рекао је Дачић, што је опет изазвало смех у публици.Дачић је истакао да и даље жели добре односе са Америком и позвао је америчке инвеститоре да улажу у овај део Европе, напомињући да је "наш регион много гостољубивији од вашег".

Дачић: Нисмо ми измислили ни корупцију, ни пореске рајеве

Први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић није данас желео у Вашингтону да коментарише тврдње о корупцији неких чланова српске владе, додавши да није Србија измислила пореске рајеве.

"Интересантно је што питате само за српску владу, а не и за друге у региону. Има и других примера", рекао је Дачић на панелу о бизнису и инвестицијама на Западном Балкану у оквиру конференције Атлантског савета у Вашингтону, одговарајући на питање о корупцији у влади у коју су наводно умешани министри Ненад Поповић и Александар Вулин.

"Кад је реч о Ненаду Поповићу, није он измислио пореске рајеве. Ви сте их измислили", рекао је Дачић.Како је истакао, није Србија измислила пореске рајеве."Нека се они који нам деле лекције окрену себи и виде да корупција није измишљена на Западном Балкану. Ви сте само мало мудрији. Ви сте је учинили легалном", рекао је Дачић.

Оно што се зове посредовање код вас је легално, а у нашем случају је корупција, навео је он и додао да су неке земље од тога направиле економско чудо.

Кад је реч о страним донацијама које примамо услов је да постоје консултантске услуге, а када је реч о приватизацији добро је делити лекције да све треба приватизовати али, подсетио је Дачић, кад је избила економска криза многе земље су прибегле интервенцијама.

"Питали сте ме о корупцији. Немам ништа против да о томе говорим, али нисам овде дошао да полажем рачуне", рекао је Дачић. 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести