Дачић: Норвешке дипломате легализовале Велику Албанију

БЕОГРАД:  Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић осудио је данас сусрет специјалног представника за Западни Балкан Министарства иностраних послова Норвешке Арнеа Санеса Бјернстада и лидера покрета Самоопредељење Аљбина Куртија који је одржан уз заставу Албаније.
Ivica Daćić na Bezbednosnom forumu Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

"Министарство спољних послова Србије најоштрије осуђује сусрет специјалног представника за Западни Балкан Министарства иностраних послова Краљевине Норвешке Арнеа Санес Бјорнстада и лидера Покрета Самоопредељење Аљбина Куртија, којем је присуствовао и амбасадор Норвешке на Косову и Метохији Јенс Ерик Грондахл, а који је одржан уз заставу Албаније", истиче се у саопштењу.

Подсећа се да је лидер Самоопредељења познат као заговорник стварања такозване Велике Албаније.

"Свако ко се у Приштини састане са човеком који претендује да буде премијер тзв. Косова уз заставу Албаније, легализује идеју ''Велике Албаније'', односно прикључења такозваног Косова Албанији", наглашава се у саопштењу.

Министарство спољних послова, с тим у вези, сматра да се све земље чланице Уједињених нација, а посебно земље у Европи, морају суздржати од давања легитимитета оваквим провокацијама.

Дачић и Ескобар о Унапређењу сарадње, новом амбасадору...

БЕОГРАД:  Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са отправником послова амбасаде САД у Србији Габријелом Ескобаром, који је најавио скоро ступање на дужност новог амбасадора те земље Ентонија Годфрија.

Годфри би, наиме, како је пренео Ескобар, требало да отпоћне свој мандат у Србији после окончања интерне процедуре у америчком Конгресу и након најављене посете Београду специјалног представника Беле куће за дијалог Београда и Приштине амбасадора Ричарда Гренела и специјалног изасланика за Западни Балкан и заменика помоћника државног секретара Метјуа Палмера.

На састанку је исказана и обострана спремност за наставак конструктивног и динамичног политичког дијалога и заједнички рад на унапређењу сарадње двеју земаља у свим областима.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести