Дачић: Очекујемо да злочини ОВК не остану некажњени

БЕОГРАД:  Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да позивање осумњичених пред Специјални суд за злочине ОВК представља почетак истражних радњи и додао да се нада да ти злочини неће остати некажњени.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug/video, arhiva

Дачић је новинарима у Београду казао да се нада да ће ти злочини бити кажњени, без обзира на то колико резерви има према разним међународним судовима, који су углавном судили Србима, а не другим народима на простору бивше Југославије за злочине против Срба.

"Очекујемо да се та пракса промени. Не бих за сада коментарисао ништа више, имајући у виду да се та тема на Косову и Метохији злоупотребљава у смислу одређених политичких игара унутар унутрашње политичке сцене Косова и Метохије, а велико је питање да ли ту заиста и постоји неки сукоб између њих", казао је Дачић.

Додао је да је сигурно то да сви мисле исто када је у питању независност Косова и сви мисле исто када је у питању ОВК, односно сви оправдавају злочине ОВК према Србима.Министар је навео да су данас и Тачи и Харадинај истакли значај онога што је Међународни суд правде урадио пре неколико година када је донео саветодавно мишљење.

Како каже, Тачи је данас рекао и да је то највећа међународна победа Косова."Жалосно је што су ту међународну помоћ извојевали користећи лошу одлуку и Тадића и Јеремића у то време, имајући у виду да је лоше постављено питање дало и такав одговор", навео је шеф српске дипломатије.

Како каже, Београд наставља борбу до краја, што значи да ће се борити да се изнађе праведно, компромисно решење за проблем Косова и Метохије."Надам се само и желим да се не заврши као са овим другим судом - Међународним трибуналом за злочине у бившој Југославији, који је на крају крајева служио само за осуду Срба", навео је Дачић.

Србија је сопственим снагама изборила повлачење независности

БЕОГРАД:  Србији нико није помогао у томе да одређене земље које су признале независност Косово повуку ту одлуку, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић на питање какву је улогу имала Русија у повлачењу признања независности Косова.

Дачића су новинари у Београду питали и да ли је било "трговања" билатералним односима, односно укидањем виза Русије за грађане земаља који су непосредно након тих споразума повлачили признања.

"Мислим да су то празне приче, јер када се говори то, изражава се сумња у нашу снагу. Када је руски председник Владимир Путин био овде рекао је председнику Вучићу да је веома изненађен бројем земаља које су повукле признање Косова и да је то велики међународни успех", казао је Дачић.

Шеф српске дипломатије каже да не зна да ли између тих земаља и Русије има виза и додао да и кад би то било тачно, не би било ништа страшно, с обзиром на оно шта ради Америка, која нуди економску стабилност другима да би признали Косово.

"Укидање виза је толико ситно да о томе неће да причају", казао је Дачић и обраћајући се новинарки која му је поставила питање казао јој је да га хвали да координира своје активности са Лавровим."Хвала вам, али ко је још у стању да то уради", додао је шеф српске дипломатије.Како каже, борба за повлачење признавања независности Косова служи и за то да свако ко је признао Косово мора макар да зна да се Србија томе противи.

"Верујте, нико нам није помогао, сами смо то урадили и сами ћемо то радити и даље и ако је неко и помогао, ја му се захваљујем, само да знам ко је", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије истиче да би волео да сваки Србин помогне у томе да се повлаче признања независности Косова, наводећи да Албанци који живе у иностранству лобирају за независно Косово.

Дачић: Не знам ни да ли има 20 живих сведока

БЕОГРАД:  Министар спољних послова Ивица Дачић, упитан да ли сматра да ће Суд за злочине ОВК успети да сачува 20 сведока у случају Харадинај, рекао је да не зна да ли има толико живих сведока.

Дачића су новинари у Београду питали да ли ће Суд успети да сачува 20 сведока у случају Харадинај, с обзиром да се зна шта је било са других 30."Не знам да ли има толико живих сведока, не знам ни на чему се заснива тај случај, али у сваком случају би морали да обрате пажњу знајући са ким имају посла", казао је Дачић.

Дачић: Долазак Боцан-Харченка наставак политике пријатељства

Нови амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан - Харченко доноси наставак политике пријатељства Србије и Русије, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је казао да је Боцан - Харченко стари пријатељ Србије.

"Доноси наставак политике пријатељства са Русијом, а исто као и њему радујемо се и доласку других амбасадора и амбасадору САД и надамо се да ћемо и ту направити пробој у нашим односима", казао је Дачић. 

Упитан да ли ће и за амбасадора САД бити уприличен црвени тепих и гарда, Дачић је казао да је за сваког новог амбасадора тако.

"За сваког амбасадора када предаје акредитиве поставља се црвени тепих, гарда, свира се химна...", казао је Дачић.

Дачић: Дијалог у коми,да ли ће га оживети не зна се

Европа очигледно није успела да издејствује да се спроведе Бриселски споразум, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић, истичући да Приштина уопште не мисли да га спроведе.

Дачић је новинарима у Београду рекао да је тај споразум он потписао и да Београд и даље остаје при слову Бриселског споразума.

"Видећемо како ће се даље одвијати ситуација. Приштина не мисли уопште да га спроведе, куда то води и како ће се одразити на даљи ток дијалога видећемо, јер тренутно је дијалог у коми, а да ли ће га реаниматори оживети, то се још не зна", казао је Дачић. 

Истиче да му је саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон рекао да Америка нема за шта да притиска Србију, јер знају да кривац није у Београду, него у Приштини. 

"Толико о Трамповој администрацији, а када сте питали Ненси Пелоти, демократу, пре пет година, шта је за Косово - она је рекла да је Косово за њих завршена тема. Тиме се данас баве стафери (службеници) трећег и четвртог реда, значи навијам за Трампа", казао је Дачић.

Дачић: Циљ СПС-а бољи резултат на изборима следеће године

БЕОГРАД: Циљ Социјалистичке партије Србије јесте да оствари бољи резултат на следећим парламентарним изборима, који ће се одржати следеће године, у односу на претходне одржане изборе, изјавио је данас председник СПС Ивица Дачић пред седницу Главног одбора.

Дачић је новинарима казао да је СПС пре неколико дана прославио 29 година постојања и рада и навео да је данашња седница, на којој неће бити изабрани потпредседници, посвећена годишњици странке и служи као припрема за седницу ГО у септембру на којој ће бити изабрано остало руководство.

Упитан да ли ће у септембру бити кадровских промена у странци, Дачић је потврдно одговорио.

"Иза нас је 29 година. То је и обавеза и одговорност да извучемо поуке из свега онога што је било и да остављајући прошлост за нама, пробамо да направимо најбољи могући план за будућност СПС-а и целе Србије", казао је Дачић.

Како је навео, сама чињеница да су једна од странака која је преживела 29 година и која је и даље међу најачим политичким странкама у земљи, говори о снази и виталности идеје коју заступају.

Истиче да не треба понављати ништа што је било лоше у прошлости и да треба градити причу која се заснива на Србији 2020. године и за наредне деценије.

"Од прошлости се не живи, ако је наша прошлост, једина наша будућност, онда је време да затворимо странку. Ја не мислим тако", рекао је Дачић.

Одговарајући на питање новинара о томе да ли је могуће окренути се будућности уколико у руководству и даље седе исти они који су били и деведесетих година, Дачић је казао да је од старе гарнитуре руководства данас он тај који је једини остао и даље у руководству странке.

"Обавили смо велике промене", рекао је Дачић и нагласио да суштина није у томе, већ у бирачком телу.

"Наш циљ и капацитет јесте да ми остваримо бољи резултат него на претходним изборима. Имали смо око 420.000 гласова, то значи да је наш циљ да остваримо пола милиона гласова на следећим изборима", рекао је Дачић, који сматра да је СПС једини који је успео да сачува свој идентитет све ово време. 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести