Дачић: Очекујемо нова повлачења признања КиМ

БЕОГРАД: Србија ће и у 2020. години наставити борбу за очување свог територијалног интегритет и суверенитета, борбу за компромисно решење питања Косова и Метохије, али и за повлачање признања независности КиМ, поручује шеф српске дипломатије Ивица Дачић,
dacic
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

Очекујем да ће још држава повући признање тзв. Косова, поручује Дачић и најављује наставак дипломатске против уласка Косова у међународне институције и организације.

Уз наставак европских интеграција, колико је то могуће, у овим условима када сама ЕУ још трага за тим модалитетима, рекао је Дачић за Танјуг.

Поред тога, радиће се на успостављању што бољих односа с најзначајнијм земаљама света, не само са Русијом и Кином, већ и с САД, Француском, Немачком ,Великом Британијом, уз политику задржавања добрих односа са нашим традиционалним пријатељима широм света, додаје Дачић.

Како је реч о регионалној сарадњи, важно је, каже, да сви у региону деле уверење да смо заједно јачи и да можемо да постигнемо много више уколико тражимо заједничке интересе.

Свакако да се нећемо сложити око свега, али заједнички интерес је да гледамо у будућност, подвукао је Дачић.

Он као посебан приоритет, с обзиром на ситуацију у Црној Гори, истиче помоћ српском народу који тамо живи, као И помоћ Српској православној цркви.

На питање какви су изгледи у борби за повлачење признања косовске независности, Дачић је истакао да ће свакако бити још земаља које ће повући признање.

Важно је да је да су повлачења признања променила позициу Србије. Када смо кренули у тај процес, 113 земаља је признавало Косово. Данас 93 земље признају Косово, а за већину у УН је потребно 97, рекао је Дачић.

Он истиче да Косово не признаје 95 земаља, да је пет држава у “флуидном статусу”, односно имају различите одлуке о различитим темама и да такозвано Косово нема већину у Генералној скупштини УН.

Не открива које би земље могле да повуку признање Косова, али поручује:

“Биће, свакако да ће бити”.

Када је реч о предлогу о заједничкој листи СПС и СНС на пролећним изборима, и питању шта је предложио председнику СНС и Србије Александру Вучићу, Дачић понавља да две странке деле заједничке циљеве, да су имале добре резултате у заједничком раду у седам и по година и да би, за једниство државне политике, било добро да наступе заједно на изборима.

Да ли ће се то десити, каже, зависи од много фактора, али напомиње да је изражена спремност да се превазиђу ускостраначки интереси зарад државних циљева.

То је једини разлог зашто сам ја то предложио. Не то да ли је то за СПС лакше или теже, будући да има различитих мишљења и у СНС и у СПС о тим предлозима. Али, ја сам о увек о томе разговарао само са Вучићем, рекао је Дачић.

Он подсећа да ће с Александром Вучићем разговарати после празника, а како каже,одлука ће зависити од политичке процене шта је боље за две партије поједниначно.

Јасно је да сада постоји политичка воља и да нема проблема између нас, већ да је само питање шта је боље, додаје.
То, како каже, можда не одговара свима, јер можда некоме одговара да се они “стално свађају”.

На питање да ли је то добро за опстанак његове партије, Дачић је истакао да СПС има веома јак идентитет, који, како каже, није био угрожен ни када су подржали Вучића на последњим председничким изборима, јер је све до тога каква се политика води.

СПС има довољно јак идентитет који ништа не може да угрози, па ни заједничка листа. То што наступамо заједно, не значи да се утапамо у другу странку, напомиње.

Како каже, свако има своју политику, али СПС и СНС имају заједничке државне циљеве и то је оно што их држи на окупу, а што ће, додаје, бити тако све док је то у интересу Србије.

Ишли заједно или одвојено, интерес ће бити да наставимо сарадњу и после избора, закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести