Дачић: ОЕБС-у потребан детант

БЕЧ: Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је данас да се ОЕБС налази у дубокој кризи и да је, као и у време ставрања те организације, потребан детант, то јест попуштање затегнутости у односу великих сила.
Ivica Dacic/Tanjug
Фото: Tanjug

Дачић, који је данас говорио на заседању Савета министара ОЕБС у Бечу, рекао је Танјугу да је распава на овом скупу, али и чињеница да ће веома мало докумената бити усвојено, показатељ да нема консензуса и да су сукоби и проблеми који постоје у међународним односима велики.

Према његовим речима не могу се одвојити политичка и безбедносна, одбрамбена сфера, тако да је, као и у време када је ОЕБС стваран, неопходан детант у односима великих сила.
"Састанак у Бечу под председавањем Аустрије показује колико је ОЕБС, који обухвата 57 земаља чланица, подељена организација и колико је тешко, то јест немогуће доносити политичке одлуке", нагласио је Дачић.

Упитан да ли је ОЕБС у већој кризи него што је био пре две године, када је том организацијом председавала Србија, Дачић је казао да је та организација била и тада у кризи.

"Земље су и тада биле веома подељене, али је Србија због своје спољнополитичке позиције и наше умешности, успевала да пронађе заједнички именитељ и успешно води ОЕБС не стављајући се ни на чију страну. Сада је та криза дубља. Потребно је много напора да се донесе нека одлука, јер се она доноси консензусом", рекао је шеф српске дипломатије, те додао да "многи кажу да је председавање Србије било једно од најуспешнијих у историји ОЕБС".

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести