Дачић: Помрачење свести у Приштини; сложна Србија одговор

БЕОГРАД: Позив Кадрија Весељија да се Црна Гора и Македонија удруже се Косовом да се боре против Србије, потврда је помрачења свести у Приштини, каже шеф дипломатије Ивица Дачић и поручује да је јака и сложна Србија највећа брана свим њеним непријатељима.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug/ Video, arhiva

"Цео свет је против антицивилизацијских такси, чак и они који су их створили, а они већ смишљају нове лудачке пројекте који прете да дестабилизују не само регион, већ и читаву Европу", рекао је Дачић за Танјуг.

Како каже, у 21. веку бити против слободне трговине и уводити таксе од 100 одсто, па још и правити савезе за рат против Србије, могу само поремећени умови.

"Одговор Србије мора бити у јединству, дијалог и компромис да, али уцене и претње не прихватамо и чврсто одбијамо. Јака и сложна Србија је највећа брана свим нашим непријатељима", поручио је Дачић.

Дачић је реаговао на изјаву председника влађуће ДПК и председника парламента Кадрија Весељија, који се противи реконструкцији владе у којој не би био Рамуш Харадинај, као и притисцима који се на актуелног премијера привремених приштинских институција врше зато што не жели да укине таксе наметнуте на производе из Србије.

"Рекао сам немојте вршити притисак на Рамуша (Харадинаја), ја сам предлагач те мере... Нисмо ми овде да њега надмудримо него смо ту заједно са премијером да будемо што јачи, ми смо против Александра Вучића", рекао је Весељи синоћ у емисији Рубикон на КТВ.

Како је рекао, влада никада неће пасти због захтева Србије и због такси.

"Харадинај је забринут, али не мислим да је популиста", рекао је Весељи и додао да је оно о чему говори је да Приштина треба да слуша САД, које желе да зауставе руски утицај на Балкану. 

"Македонија и Црна Гора су у НАТО-у, ми нисмо, хајде да се сви окупимо против Србије", рекао је Весељи.

Стефановић: У Приштини недорасли функцијама које обављају

Потпредседнк Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је данас, поводом позива Кадрија Весељија да се „сви окупе против Србије“, да је то још један показатељ да приштинско руководство није дорасло функцијама које обавља и упозорио на одсуство реакције ЕУ и међународне заједнице. 

"Весељи у својој изјави више пута позива на рат, прети Србији и позива друге земље да се, како каже, окупе против Србије. Иако је јасно да Весељи нема никакве капацитете да угрози безбедност Србије, забрињавајуће је што међународна заједница допушта овакву врсту ратнохушкачке реторике", рекао је Стефановић за Танјуг.

Стефановић истиче да треба, међутим, узети у обзир да озбиљније реакције Европске уније и међународне заједнице није било ни када је, пре неколико дана, Еди Рама у својим изјавама почео да прекраја границе у региону говорећи да је за њега „Косово део Албаније“.

"Зато не треба превише да чуди ни одсуство реакције на изјаву много мање значајног и утицајног политичара попут Весељија“, закључује Стефановић.

Он је реаговао на изјаву председника влађуће ДПК и председника парламента Кадрија Весељија, који се противи реконструкцији владе у којој не би био Рамуш Харадинај, као и притисцима који се на актуелног премијера привремених приштинских институција врше зато што не жели да укине таксе наметнуте на производе из Србије.

Ђурић о Весељију: Потврда борбе Вучића за државне интересе

Хистерични позиви Кадрија Весељија за регионално уједињење против Србије и њеног председника најснажнија је потврда колико се председник Александар Вучић непоколебљиво бори за наше државне и националне интересе, поручио је данас директор Канцеларије Владе Србије за КиМ.

"Та борба очигледно даје резултате, и то најопаснијег међу Албанцима чини нервозним и уплашеним, до те мере да најављује повратак у шуму, где је својевремено и пекао свој криминални и терористички занат", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, јасно је ко је данас највећа претња стабилности региона, а то су управо Кадри Весељи и његови политички истомишљеници, и апсурдно је да он у фронт против Србије позива Северну Македонију и Црну Гору, две државе које су најугроженије великоалбанском политиком Кадрија Весељија.

"Председник Александар Вучић ће, уверен да је пут мира, економског и сваког другог напретка Западног Балкана једина одговорна политика, наставити да се доследно бори за стабилизацију и модернизацију наше државе и региона, трагајући за компромисом са косовско-метохијским Албанцима", каже Ђурић, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ. 

Он је реаговао на изјаву председника влађуће ДПК и председника парламента Кадрија Весељија, који се противи реконструкцији владе у којој не би био Рамуш Харадинај, као и притисцима који се на актуелног премијера привремених приштинских институција врше зато што не жели да укине таксе наметнуте на производе из Србије.

Скопље о изјави Весељија: Радимо у циљу стабилности регион

СКОПЉЕ: Влада Републике Северне Македоније води политику која доприноси учвршћивању пријатељских односа са свим својим суседима, укључујући и са Републиком Србијом, одговор је македонске владе на питање Тањуга како коментаришу позив председника косовског парламента Кадрија Весељија Македонији и Црној Гори да се, "заједно са Косовом", "окупе против Србије". 

Уместо конкретног одговора, односно коментара Весељијеве изјаве, у одговору из Скопља се поручује да су "грађани обе земље пријатељски народи, који су сарађивали кроз историју“ и да се "ускоро, на граничком прелазу Табановце, са Републиком Србијом, успоставља ''оне стоп схоп'', који ће, уместо две, омогућити на овом међудржавном прелазу једну царинску контролу за грађане и превознике". 

„Наша влада ради искључиво у смеру јачања стабилности региона, а свакако и економије“, закључује се у одговору портпарола Владе Северне Македоније Милета Бошњаковског Танјугу. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести