Дачић позвао све странке да учествују у дијалогу

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић позвао је данас све политичке странке које желе да учествују у међустраначком дијалогу, да парламенту предложе представнике и платформе, као и да именују по два стална представника.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Дачић је, после састанка са председником Спољнополитичког комитета ЕП Дејвидом Мекалистером, рекао да позива све странке које представљају релевантан политички фактор у држави - и парламентарне и ванпарламентарне.

Позив се односи и на странке које не желе учешће међународних посредника.

Дачић је казао да ће се у наредним недељама тек разговарати о модалитетима и темама.

Наводећи да се дијалог обавља по раније утврђеним правилима, којима је дефинисано да се учесници медијима обраћају тек на крају, када се постигну договори, Дачић је рекао да ће због тога данас говорити само о техничким питањима.

Дачић је разговор са Мекалистером оценио као веома конструктиван и коректан, додајући да је европарламентарцима пренео да међустраначки дијалог не почиње од нуле и да су већ остварени значајни резултати са чиме су се, каже, сагласили, те да власт у Србији жели да се дијалог успешно одвија и да све странке учествују на изборима.

"Пре него што дође до прве рунде у другој фази дијалога, обавиће се јос неке припремне активности. Данас није било речи о конкретним питањима, само иницијални састанак којим се означава почетак активности у другој фази”, објаснио је председник Скупштине Србије.

Упитан да ли ће у дијалогу учествовати и цивилни сектор, Дачић је одговорио да мисли да они нису учествовали ни у првој фази и да ће и сада бити онако како је бивша председница парлеманта Маја Гојковић договорила са Мекалистером.

На данашњем онлајн састанку учествовали су, поред Дачића и Мекалистера, европарламентарци Тања Фајон и Владимир Билчик, као и бивши европарламентарци Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн.

Посланици ЕП: Конструктиван састанак, договорени даљи кораци

БРИСЕЛ: Председник Спољнополитичког одбора ЕП Дејвид Мекалистер и европарламентарци Владимир Билчик и Тања Фајон у заједничком саопштењу наводе да су имали конструктиван састанак са председником парламента Србије Ивицом Дачићем, ко-покретачем процеса међустраначког дијалога, током којег су се договорили о наредним корацима који ће подржати консензус и изградњу поверења широм политичког спектра у Србији.

"Ми чврсто верујемо да је процес међустраначког дијалога који је омогућио Европски парламент у најбољем интересу Србије и да је важан елемент у напорима земље да даље јача демократију и поверење грађана у институције и у изборни процес", навели су они након формалног покретања друге фазе међустраначког дијалога под покровитељством Скупштине Србије, уз посредовање Европског парламента.

Како су нагласили, у овом процесу, улога Европског парламента није да донесе готова решења, већ да олакша дијалог у коме би се политичке странке могле договорити о релевантним питањима и темама од заједничког интереса.

У саопштењу се додаје да ће током ове друге фазе процеса, тим за посредовање спроводити низ консултација са свим релевантним заинтересованим странама у Србији.

На данашњем онлајн састанку учествовали су поред Дачића и Мекалистера, европарламентарци Тања Фајон и Владимир Билчик, као и бивши европарламентарци Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн.

EUR/RSD 117.5713
Најновије вести