Дачић: Приштина злоупотребила онлајн формат седнице СБ УН

БЕОГРАД: Досадашњи министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је Приштина злоупотребила онлајн формат седнице Савета безбедности УН о Косову и Метохији тиме што се представница Приштине појавила са симболима такозваног Косова.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Дачић каже да је председавајући СБ УН, руски дипломата Василиј Небензја, био у незгодној ситуацији и није могао да реагује на то што је приштинска министарка спољних послова Мелиза Харадинај Стубла седела испред паноа на коме је писало "Република Косово" и са заставом такозваног Косова.

Када је, додаје, седница у реалном простору и времену, председавајући може да реагује и нико не може да злоупотребљава ту чињеницу да се налази у СБ УН.

"Овде смо имали једну ситуацију да у онлајн преносу, на шта он не може да утиче, ова са Косова седне испред паноа на коме пише Република Косово, застава Косова, што не би могла да уради да је у СБ УН", рекао је Дачић на ТВ Пинк.

Дачић, који одлази са места министра спољних послова због предстојећег избора за председника парламента, а који је јуче говорио онлајн на седници СБ УН, каже да Небензја, односно председавајући СБ УН, нема механзиме да нешто уради.

Напоменуо је да на седници СБ УН која је онлајн нити ко кога слуша, нити постоји озбиљна врста дискусија и да свако каже оно што има да каже.

Објаснио је да су онлајн седнице посебне врсте седница које нису ни предвиђене било каквим прописима.

"У том тону се одвијала јучерашња седница СБ УН. Била је доста мучна, али добро је за нас што се те седнице одржавају. Хтели су ту тему да скину са дневног реда СБ УН. Ми смо се изборили да остане два пута годишњице барем расправа о томе", рекао је Дачић.

То је, додаје, оно што ће сад чекати следећег министра спољних послова, односно наставак свих активности на спољнополитичком плану кад је реч о Косову.

Руски амбасадор при УН Василиј Небезја оштро је на седници Савета безбедности УН упозорио министарку спољних послова привремених приштинских институција Мељизу Харадинај Стублу да ће бити искључена са наредног састанка уколико буду приказивани косовски симболи.

Упитан о оштрим речима амбасадора Немачке при УН Кристоф Хојзеген који је говорио о потреби да Србија призна такозвано Косово да би ишла ка ЕУ, Дачић каже да је Хојзеген то причао пре почетка јавне седнице СБ УН и да су га иритирале речи немачког дипломате, али да то није први пут да тако говори.

"И на прошлим седницама СБ УН сваки пут је мене критиковао због тога што се повлаче признања. Они иначе критукују Србију зашто сада ми радимо на повлачењу признања, него он каже да ми треба да идемо обрнутим путем, да ми сами треба да признамо тзв. Косово, а не да радимо на повлачењу признања", каже Дачић.

Дачић је рекао да је са Хојзегеном пре почетка јавне седнице СБ УН полемисао, због навода немачког амбасадора да има 116 земља које признају тзв. Косово.

"Чекај, како 116 земаља? Зар нисте ви тражили од нас тај моратуријум да престанемо (са повалчењем признања), а сад опет причате о 116 земаља. Скренуо сам му пажњу да данас тзв. Косово не би могло да добије више од 92 гласа у УН", рекао је Дачић.

Зато, каже, Хојзеген тако рееагује и да заправо покушавају да кажу да се ми у ствари боримо против судбине, како они наводе, да је то већ све решено и да ми не треба да се "копрцамо" и да треба да наставимо даље.

"То је једна политика са којом ће се суочавати и следећи министар спољних послова, односно наша држава у целини", закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести