Дачић: Протести немају везе са короном, насиљем би да прузму власт

БЕОГРАД: Министар спољних послова и лидер СПС Ивица Дачић каже да демонстрације нису реакција на епидемиолошке мере због короне, већ насилни покушај преузимања власти.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Дачић је нагласио да су најављене мере за сузбијање ширење вируса корона само искориштене као повод да се организују протести.

"Овде није реч о епидемиолошким разлозима, чак напротив, постиже се супротно, ширење епидемије. Овде бојкоташке, опозиционе странке, међу којима има десничарских организација, користе обичне људе као пешадију за остваривање својих циљева", рекао је Дачић.

Наводи да је то било јасно чим су ушли у Скупштину Србије, да је реч о покушају насилног преузимања власти, а не брига за здравље људи.

Дачић каже да су опозиционим странкама, које нису учествовале на изборима, потребни овакви инциденти.

"Они не могу да остваре резултат на изборима, не могу да поведу демонстрације, а оне су им потребне да се одрже у политичком животу. Да би се одржавала ватра демонстрација, потребни су инциденти", рекао је Дачић за ТВ Хепи.

Како каже, "сулуде" су тврдње појединаца да власт стоји иза инцидената на улицама.

"Која је то власт којој одговарају инциденти. Инцидентима се одржава ватра демонстрација", навео је он.

Дачић је позвао грађане да не буду "пешадија" оних који не могу другачије да остваре циљеве, опозиционе странке да скину маске и да се појаве као организатори протеста.

Упитан да ли су у протесте у Србији умешане стране службе, лидер СПС је рекао да су увек у оваквим ситуацијама разне службе присутне, али да ће држава победити дивљаштво, без обзира ко је умешан.

Дачић је навео и да сви незадовољни грађани имају право да изразе своје мишљење, али да нико нема право да напада полицију.

"Не сме се заборавити да су (полицајци) обични грађани у служби државе, који су изложени псовкама, увредама, бакљама, камењем, петардама. Многи од њих су и тешко повређени", рекао је Дачић.

Коментаришући хапшење Владимира Шкундрића, сина Петра Шкундрића бившег министра и функционера СПС, који је покушао да упадне у парламент са бејзбол палицом, Дачић је рекао да осуђује такво понашање и да мора да сноси законске последице.

"Свако је господар своје судбине. Владимир нема везе са странком. Свако ко је кршио закон, насилно покушао да уђе у Скупштину Србије треба да сноси све законске последице, без обзира да ли је син политичара", закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести