Дачић: Србија чврсто за дијалог, потребан храбар приступ

ЊУЈОРК: Србија је чврсто опредељена за дијалог Београда и Приштине и верује да је потребан озбиљан и одговоран приступ, храбар и реалан, са погледом у будућност, што потврђује и иницијатива председника Александра Вучића за отварање унутрашњег дијалога о КиМ, поручио је данас у Њујорку шеф српске дипломатије Ивица Дачић.
Dačić na sednici SB UN Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Он је упозорио на огромну политичку нестабилност на Косову и на чињеницу да нема напретка када је реч о успостављању ЗСО.Обраћајући се чланицама Савета безбедности УН, Дачић је истакао да је кључно да дијалог буде заснован на обострано прихватљивим решењима за сва отворена питања, без прејудицирања будућег статуса КиМ и уз пуно поштовање резолуције СБ УН 1244.

Према његовим речима, позитивни резултати остварени у дијалогу показују да он нема алтернативу, али и да је неопходно снажније лидерство посредничке стране у обезбеђивању примене до сада постигнутих договора. "Исказана посвећеност отпочињању нове фазе дијалога на највишем нивоу и давање новог подстицаја дијалогу захтеваће искрену опредељеност обеју страна за постизање компромиса, која је до сада изостајала на страни Приштине, као и промену свести тако да се сваки договор не доживљав као нечији пораз", каже Дачић.

Извесну наду да је могућ скори наставак дијалога улива изјава након неформалног састанка председника Александра Вучића, Хашима Тачија и високе представнице ЕУ Федерике Могерини 3. јула о „посвећености отпочињању нове фазе дијалога" и важности имплементације до сада постигнутих договора.Коменатришући намеру Приштине за чланство у Унеско и Интерполу, Дачић каже да су то једнострани потези којим се крши Повеља УН и важећа резолуција и имају негативан утицај на даљи ток дијалога који се налази у осетљивој фази.

Имајући у виду бројна уништена и оскрнављена православна гробља, о чему је исцрпно писала Мисија ОЕБС на КиМ, најаве из Приштине у вези са могућим обнављањем захтева „Косова" за чланство у Унеску су, у најмању руку, несхватљиве, оценио је Дачић.

"Указујем поново да такви једнострани потези представљају кршење Повеље УН и важеће резолуције СБ УН 1244 (1999), као и да настојања Приштине у правцу остваривања чланства у различитим међународним организацијама имају негативан утицај на даљи ток дијалога који се налази у осетљивој фази. Последњи такав пример представља захтев ''Косова'' за чланство у Интерполу", каже он.

Тај захтев се, наводи Дачић, не може подвести под наводна настојања да се унапреде капацитети Косова за борбу против криминала и тероризма и створе институционалне претпоставке да се и овај простор укључи у размену информација из домена надлежности Интерпола, јер је то већ обезбеђено кроз деловање Канцеларије за везу УНМИК.

"Поменути захтев је само још један у низу покушаја Приштине да кроз злоупотребу и политизацију рада међународних организација афирмише своју једнострано проглашену независност", истиче шеф дипломатије.

Напомињући да је период покривен Извештајем генералног секретара у великој мери био је обележен изборним активностима, Дачић указује да су у том периоду уочљиви били притисци и пракса застрашивања српске заједнице, праћени угрожавањем безбедности њених припадника, а све са циљем да се разбије јединство српског гласачког корпуса.

"Могу са задовољством да констатујем да успех који је Српска листа остварила на изборима представља потврду политичког јединства Срба на КиМ и гарант континуитета конструктивне политике када се ради о одбрани њихових интереса", каже он.

"Актуелни застој у формирању приштинских институција, међутим, представла разлог за забринутост, нарочито када је у питању наставак дијалога Београда и Приштине", истиче Дачић, наводећи да у Србима није проблем али да ће Београд имати конструктивну улогу.

Он наглашава да посебно брине јавно обраћање Рамуша Харадинаја, једног од кандидата за премијера ''Косова'', по повратку на КиМ из Француске, у коме, обраћајући се „непријатељу Србији", прети „да ће им бити урађено горе него што је било пре"."Поново апелујем на међународну заједницу и правосудне институције на КиМ да не смеју остати неми пред оваквим говором мржње и претњама новим етничким чишћењем преосталих Срба", упозорава Дачић.

Он подсећа на запаљиве изјаве албанских политичких лидера о стварању тзв. "велике Албаније", које додатно угрожавају процес помирења и нормализације односа."Србија поздравља сваки подстицај међународне заједнице за обнављање дијалога, али се тиме, суштински, тиме релативизује одговорност приштинске стране која је била та која је једнострано прекинула дијалог", примећује шеф српске дипломатије.

И даље нема напретка у имплементацији постигнутих договора о Заједници српских општина и правосуђу, иако договор о успостављању ЗСО представља централни део Првог споразума о нормализацији односа и кључно питање за опстанак српског народа на КиМ, навео је он.

Став приштинских институција јасно показује да је неопходан снажан притисак СБ УН, ЕУ и међународне заједнице на Приштину како би извршила преузете обавезе и како би се најважнији елемент нормализације односа - формирање ЗСО, коначно реализовао, поручује Дачић.

"Спречавање формирања ''војске Косова'' јасно је показало да Приштина и те како може да прихвати сугестије међународне заједнице", навео је он.Дачић је поновио да истинског помирења не може бити без процесуирања свих злочина, без изузетка, као и без спремности за суочавање са одговорношћу за ратне злочине у сопственим редовима.

"Чињеница да још нема ниједног правоснажно осуђеног за око 1.000 убијених Срба, у периоду после завршетка сукоба до данас, јасно сведочи да правосуђе на КиМ није у стању да обави тај посао", каже Дачић и наводи, како каже, поразан података за прву половину 2017. године према којима је забележено укупно сдамо 218 добровољних индивидуалних повратака представника мањинских заједница.

Имајући у виду да је Специјални суд за ратне злочине сада потпуно оперативан и да не постоје правне препреке за подизање оптужница, очекујем да ће против свих осумњичених за ратне злочине почињене над Србима и другим неалбанцима на КиМ бити покренути кредибилни судски процеси и да ће сведоци добити адекватну судску заштиту, истакао је Дачић.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести