Дачић: Србија не прихвата наметнута решења за КиМ

МОСКВА: Србија је конструктивна у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ и жели компромис који ће дугорочно донети мир и стабилност, поручио је данас у Москви председник парламента Ивица Дачић и додао Србија не прихвата наметнута и једнострана решења.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

"Кажу нам - одрекните се Косова и Метохије и отворен вам је пут ка ЕУ. То није оно што партнери кажу један другом. Ми желимо да уђемо у Унију, вредно радимо на томе и тај циљ не мењамо, али не прихватамо да на том путу пред нас буду постављане препреке које никада никоме нису постављане, нити се тако нешто, као што је признање нелегалне сецесије, може очекивати од било које суверене државе", рекао је Дачић.

Слично је и са санкцијама упереним против Русије, рекао је Дачић обраћајући се посланицима Државне Думе Федералне скупштине Руске Федерације.

Он је поручио да Србија неће уводити санкције Русији, наводећи да је Србија и сама била изложена истом таквом механизму притиска и добро зна колико је то неправедно.

"Русија је један од највећих економских партнера Србије. Не постоји економска грана у којој не бележимо огроман раст, почев од енергетике, путне и железничке инфраструктуре, пољопривредне производње, хемијске и дрвне индустрије…", тврди Дачић.

Дачић је рекао да има још простора који мора да се искористи у области економије, пре свега у заједничким аранжманима у високотехнолошким пројектима.

"Идемо овим правцем и када је реч о сарадњи у области медицинских наука. Има ли бољег примера за то од чињенице да је Србија прва земља у Европи која производи вакцину "Спутњик В" уз одобрење вашег института "Гамалеја", који је развио ову сјајну вакцину?", упитао је Дачић.

Он је подсетио да је Србија у самом европском и светском врху по проценту вакцинисаног становништва, због чега се очекује да ће се ускоро завршити борба са епидемијом.

Председник Скупштине Србије је рекао и да је Русија један од стубова ослонца Србије у савременом свету и да се то неће променити.

Дачић је указао да су Србија и Русија данас много више од традиционалних, историјских пријатеља и савезника.

"Вама је познато да су односи две земље кренули узлазном путањом 2012. године од када Србију води коалиција Српске напредне странке на челу са Александром Вучићем и Социјалистичке партије Србије на чијем сам ја челу. Србија и Руска Федерација од 2013. године имају склопљен Споразум о стратешком партнерству, свеобухватан документ који дефинише циљеве наше заједничке сарадње", навео је Дачић.

Објаснио је да је тај споразум формализовао већ постојеће стратешко партнерство, које се деценијама, па и вековима одвија у свим областима од заједничког интереса.

"Србија и Русија су пре свега привржене поретку који почива на међународном праву и то смо небројено пута потврдили. У свакој прилици, а то желим да поновим и овог пута, Србија исказује велику захвалност Руској Федерацији за то што је у тешким искушењима за моју земљу поставила примат међународног права над снагом међународне силе, чиме је остала један од наших најважнијих ослонаца у глобалној политичкој арени", истакао је Дачић.

Према његовим речима, Русија је данас највећи и најутицајнији заштитник српског врхунског националног интереса, који штити на међународној сцени, а то је очување суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије.

"Русија је, баш као и Србија, чврсто на становишту да је Косово и Метохија неотуђиви део Србије и то је већ деценијама један од наших најважнијих политичких ослонаца у борби за наше интересе на међународној сцени", додао је Дачић,

Та подршка је, закључује, пре свега значајна у раду Уједињених нација и Савета безбедности, чију резолуцију 1244 из 1999. године.

"И ми, и ви, то сматрамо за темељни међународни документ када је реч о Косову и Метохији", рекао је Дачић у Државној Думи Федералне скупштине Руске Федерације.

Дачић је у тамошњем парламенту говорио на руском језику, а на почетку говора руски посланици су устали да га поздраве.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести