Дачић: Србија у Охриду успела да заштити своје националне интересе

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да је на састанку у Охриду Србија успела да заштити своје националне интересе мудром политиком председника Александра Вучића и додао да Србија мора да води дијалог и нормализује односе са Приштином држећи се својих црвених линија.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Дачић је на ТВ Пинк је навео да је у суботу током састанка у Охриду урађено све у складу са државном политиком Србије и обезбеђивањем њеног даљег европског пута.

"Постојала је опасност да Србија буде та која би се оптуживала за крах дијалога, подсетићу да је Аљбин Курти инстистирао на међусобном признању, најављивао да никад неће прихватити Заједницу српских општина, наводио милион неких услова да би се она формирала", рекао је Дачић.

Додао је да у Охриду није преузета ниједна правна обавеза која је противна интересима државе.

Он је рекао да Вучић никада није користио израз "прихватање споразума" већ да је успостављена сагласност да се ради на имплементацији принципа из тог споразума уз придржавање црвених линија које подразумевају да нема признања независности тзв. Косова и његовог пријема у УН.

"Председник није потписао споразум. Имали смо прилике од 2012. године да урадимо нешто што је на штету Србије да смо то желели. Треба искористити овај тренутак и ову позицију која је за нас таква да ништа нисмо урадили на нашу штету већ смо добили формирање ЗСО, по први пут она постаје правна тековина ЕУ, иако је по нашем мишљнеју то требало да постане 2013. године", рекао је Дачић.

Дачић је додао да је Вучић свим посредницима у преговорима више пута поновио шта су црвене линије Србије и да је велика ствар што ће Заједница српских општина бити формирана.

"Заједница српских општина је највеће достигнуће које смо остварили после 1999. године, то је прва српска институција на КиМ, а да није држава Србија, зато је од виталног значаја да се формира", рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.2710
Најновије вести