Дачић: Што пре влада у Приштини да би се наставио дијалог

БЕОГРАД: Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Београд жели да се што пре формира влада у Приштини, како би био настављен дијалог.
dacic
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

“Ми желимо да се што пре формира влада да бисмо наставили дијалог. Када бисмо ми бирали ко би требало да управља владом Косова, било би другачије, али шта да радимо... тако је било и с претходним владама и ми на то не можемо да утичемо”, рекао је Дачић на ТВ Хепи.

Он је ипак изразио наду да ће то ипак довести до стабилизације прилика на КиМ, односно да се отвори могућност да се укину таксе на робу из централне Србије и да се настави дијалог.

Упитан како коментарише изједначавање америчког изасланика Ричарда Гренела приштинских такси с процесом повлачења признања који води Србија, Дачић каже да је то једна његова уобичајена флоскула.

“Представници Приштине се жале свима. Од када смо ми то почели да радим, говорили су да их то страшно погађа и да ми то треба да престанемо да радимо, а онда представници међународне заједнице дођу и кажу немојте да радите то, нервира ове у Приштине”, објашњава Дачић.

Оценио је да су укидање такси и повлачење признања косовске независности потпуно одвојене теме и да Приштина без икаквих услова мора да укине таксе.

Дачић је подсетио и на изјаву председника Александра Вучића који је рекао да Србија може да разговара о томе, али ако то хоће да буде универзална акција, онда и они морају зауставе лобирање, као што ради САД, за признање Косова и за учлањење у међународне организације.

На питање да ли нови шеф европске дипломатије Жозеп Борел има више разумевања по том питању, Дачић подсећа да је он Шпанац из Каталоније и да му је јасно шта значи једнострано проглашење независности, јер, како објашњава, ако може Косово, онда иб могли и други то да ураде.

“Борел лима један другачији објективан приступ и он добро зна шта значи очување националног и територијалног интегритета једне земље. Он зна шта значи то да што мање земаља призна Косово. У том смислу свакако да ће Борел имати разумевање за ту ситуацију и мислим да је веома добро што је он изабран на ту позицију”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, и САД имају боље разумевање него што раније, али да је Србија спремна, ако буде неко иницијатор неких решење, да учествује у тим разговорима.

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести