Дачић: Сви сада виде Приштину као реметилачки фактор

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић је изјавио данас да се променила позиција САД према питању КиМ и да сада сви виде приштинску страну као реметилачки фактор који одбија да дође до компромиса.
ivica dacic, EPA/MARIO CRUZ
Фото: EPA/MARIO CRUZ

Дачић је поновио да подржава предлог председника Србије Александра Вучића који је, говорећи о решавању косовског питања, рекао да се залаже за разграничење са Албанцима.

"Променила се позиција САД, раније су сматрали да је питање КиМ решено и да имамо само да признамо Косово и да се не отвара та тема. Са новом аминистрацијом они су отворени да сагледају све предлоге за креативна и флксибилна решења. То је оно што смо ми тражили. Подржавам овај предлог зато што се за то залажем већ десетак година, пошто је то једино могуће и брзо решење, које тренутно отклања акутни проблем", рекао је Дачић за Прву.

Истиче да је, ипак, још рано говорити о томе да ли ће до тога и доћи, ако се узму у обзир изјаве приштинске стране.

"Имамо ситуацију да су САД, Русија, Француска веома расположене да се дође до компромиса, да ЕУ модерира тај дијалог, а Немачка и други кажу да не треба вршити промену граница. Прво су променили границе Србији... па не можете Пандорину кутију коју сте отворили поводом Србије сада да затворите и кажете то није ништа, није се десило и нема даље", каже он.

Дачић додаје да још није на видику да ће бити могуће постићи решење по питању КиМ.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести