Дачић: У БиХ се дешава тиха ревизија Дејтонског споразума

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да одлуку Уставног суда БиХ о укњижавању пољопривредног земљишта Републике Српске на БиХ види као тиху ревизију Дејтонског споразума.
dacic
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Према његовим речима, Бошњаци покушавају да од БиХ, која је, истиче Дачић, заједничка држава равноправних народа и ентитета, направе унитарну државу у којој ће већину имати они.

"Муслимани сматрају да у овом тренутку имају скоро већину, а то ће довести до тога да се повремено укидају принципи равноправности", рекао је Дачић за ТВ Прва.

Истиче да је Дејтонски споразум дефинисао јасна правила и улогу Уставног суда, зато је проблем, наводи он, што одлука Уставног суда о књижењу земљишта прелази ингеренције тог суда.

"Уставни суд одлучује о ономе што су ингеренције БиХ као државе, а земљиште и шуме нису власништво БиХ и та одлука прелази ингеренције Уставног суда", објаснио је Дачић.

За изјаву Милорада Додика "goodbye BiH, welcome RS-exit", Дачић каже да је види као поитичку борбу и јасну поруку "да ће муслимани ако наставе са угрожавањем равноправности Срба и Хрвата имати проблеме".

"Срби неће дозволити укидање Републике Српске", рекао је Дачић.

Указао је и да је СДА, највећа муслиманска странка у БиХ, формирана на политици Алије Изетбеговића који је пре 40 година дефинисао у Исламској декларацији да се исламска држава може формирати када муслимани имају већину.

"Сада мисле да они имају већину, а то је била и тема пре неколико месеци на конгресу СДА", указао је Дачић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести