Дачић: Устоличење користе да намакну политичке поене

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да не сумња да ће митрополит Јоаникије бити устоличен на Цетињу 5. септембра и да не зна чиме је митрополит заслужио противљење његовом устоличењу, уз оцену да се тај догађај користи у политичке сврхе и наводи као ''крунски доказ'' за наводну окупацију Црне Горе.
с
Фото: Youtube Printscreen

Дачић је казао да је Цетињски манастир био место устоличавања митрополита и владика још од Његоша и да је сам Јоаникије у том манастиру устоличен за владику.

''Не знам чиме би то могло да повреди било кога или да изазове неке сукобе, осим оне који сматрају да манастири и цркве Српске православне цркве треба да припадну тзв. Црногорској православној цркви'''', рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Према његовим речима, иза тензија у Црној Гори није најављено устоличење митрополита Јоаникија већ оно што је, каже, изазвало кризу у Црној Гори, а то је Закон о слободи вероисповести који је претио да одузме сву имовину СПЦ.

''Не сумњам да ће тај догађај бити на Цетињу, а не знам чиме је митрополит Јоаникије заслужио такав однос, није дошао из Прокупља, он је грађанин Црне Горе'', рекао је Дачић.

Коментаришући ауторски текст бившег начелника полиције и саветника Мила Ђукановића, Веселина Вељовића, у којем је раније позвао на протест против устоличења Јоаникија, Дачић је казао да је Вељовић гласноговорник политичког крила ДПС и да очигледно постоји жеља да се политички искористи тај догађај што је, како каже, доказ да се далеко отишло у изградњи мржње и раздора у црногорском друштву.

Оценио је да је подстицање тензија у функцији ''намицања политичких поена'' наводећи да се у Црној Гори дуго води политичка борба између оних који су за и против независности те земље што, како каже, за Србију није актуелна тема.

''У последњих 10-ак година нико у Србији није дао изјаву на тему црногорске независнотси, то је њихова ствар. Нас занима положај српског народа и СПЦ у Црној Гори и став Црне Горе о појединим актуленим политичким питањима који се тичу Србије, као што је Косово'', рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести