Дачић: ВРАЋЕНА мајци девојчица коју је отео отац, држављанин Саудијске Арабије

БЕОГРАД: Четворогодишња девојчица коју је отео отац, држављанин Саудијске Арабије, враћена је током ноћи мајци Павлини Радић, изјавио је јутрос министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Говорећи за РТС, Дачић је рекао и да је током јучерашњег дана из Судана евакуисан Филип Лујић, држављанин Србије и то месец и по дана од почетка оружаних сукоба у тој земљи.

Шеф дипломатије апеловао је на грађане да се јаве када имају проблема.

"Имали смо јуче једну веома коректну информацију из Саудијске Арабије, чија је амбасада у Сарајеву надлежна и за Србију. Отац је отео дете, што је мајка пријавила 6. јуна“, навео је Дачић прецизирајући да је мајка имала решење да отац мора да виђа дете.

Како је рекао, дете је нестало у тржном центру, отац се више није јављао и појавио се јуче у Амбасади у Сарајеву.

Дачић је објаснио да је амбасадор Саудијске Арабије тражио да се дете преда искључиво мајци и Министарство спољних послова Србије је организовало да мајка отпутује до Сарајева.

"Реч је о једном пару који се упознао у Кини, мајка се породила овде код нас, а када је отишла с дететом у Саудијску Арабију, настали су проблеми, она је дете одвела из Саудисјке Арабије“, каже Дачић.

Девојчица која је предата мајци била је, према његовим речима, срећна што је опет са мајком.

Дачић је захвалио амбасадору Саудијске Арабије који је поступио и људски и професионално и позвао све да се јаве кад настане проблем и да не чекају.

"Ми нисмо велика држава, али имамо организован кризни штаб који овакве ствари мора да решава истог момента“, каже шеф српске дипломатије.

Дачић је, такође, рекао да је јуче из Судана евакуисан и последњи српски држављанин који је радио у хумантираној организацији, у болници за децу.

"Наших људи има свуда. Било је 30 људи у Судану, углавном су сви евакуисани. Неки су желели да остану“, каже Дачић.

Додао је да су у евакуацији помагале многе земље ЕУ и да су се обратили - и Француској, Немачкој, Турској, Емиратима.

"Није био велики број људи у Судану, али аеродроми нису радили, морали су грађани безбедно да дођу до другог града“, рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести