Дачић: Захвални смо Италији због помоћи у евроинтеграцијама

РИМ: Председник Народне скупштине Ивица Дачић изјавио је данас у Риму да су односи Србије и Италије на високом нивоу, а да посета Риму значајна за њихово даље унапређење и успостављање стратешког партнерства између два парламента.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Он је новинарима рекао да је Србија захвална Италији зато што се поставља као наш адвокат, односно као наш представник, који поред још неких земаља, укључујући и Мађарску, држи позитивну конотацију када је реч о европским интеграцијама Србије и читавог региона.

"Са министром спољних послова Ди Мајом разговарао сам о нашим билатералним односима уз оцену да смо последњих година те односе веома унапредили. То се односи и на политичку али и на економску сферу јер је Италија наш други спољнотрговински партнер и спољнотрговинска размена је премашила три милијарде евра а у Србији има скоро 1.250 предузећа у којима је већински капитал италијански", рекао је Дачић.

Оценио је да су у односима две земље недостајали односи између парламената и то илустровао чињеницама да је последњи пут председник представничког дома италијанског парламента био у посети Србији 2012. године, председник Сената 2015. док је бивша председница Народне скупштине Србије била у посети Италији 2017. године.

"Дакле није нам толико била развијена међупарламентарна сарадња и ово је у ствари после дужег низа година једна прва билатерална посета. Ја ћу сутра имати састанке са представницима оба дома италијанског парламента и са председником спољнополитичког комитета италијанског парламента који је за нас битан зато што је известилац за Србију када је реч о мониторинг комитету Савета Европе", навео је Дачић.

Одговарајући на питање о утицају пандемије на сусрете са италијанским званичницима, Дачић је рекао да се нада да полако излазимо из тог протокола, када је реч о посетама и тзв. онлајн комуникације и навео да су Италијани захвални Србији на помоћи коју им је пружила када је реч о пандемији.

"Они су прошли веома тешке тренутке и сви се тога сећамо. Прошао сам многе земље и Европе и света и сада у последњем периоду када су се отвориле границе, а сцене које сам видео на римском аеродрому указују да је то далеко од нормализације живота", рекао је Дачић.

Дачић, иначе, са делегацијом Скупштине Србије коју чине потпредседница скупштине Елвира Ковач и председник Посланичке групе пријатељства са Италијом Јован Палалић, борави у посети Италији на позив председника Представничког дома Роберта Фика.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести