Дачић: Зар неко стварно мисли да ће заузети Острог?

БЕОГРАД: Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је данас да је одговор црногорске владе на молбу председника Србије Александра Вучића да не угрожавају имовину Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори непримерен и упозорио на тешке последице по односе две земље, ако та земља усвоји најављени Закон о вероисповести којим се предвиђа и одузимање имовине СПЦ. 
1
Фото: pixabay.com

"Зар неко стварно мисли да ће заузети Острог и отети га од СПЦ? Од кога да га отме и узме? Свима саветујем да не иду против светиња, нико није добро прошао ко је ишао против светиња", поручио је Дачић у изјави за РТС. 

Дачић је рекао да Црна Гора годинама уназад покушава на антисрпским ставовоима гради свој положај и међународни идентитет.

Указао је да је Вучић показао пријатељски однос и да је истакао да не жели да квари добре односе са Црном Гороммм већ је замолио да се не изазивају сукоби и проблеми и подсетио да Србија и Црна Гора никада у историји нису радиле једна против друге.

"Ово може да изазове велике проблеме", рекао је Дачић.

Он је оценио да се Вучић понео часно, са жељом да се спрече сукоби и да је Србија показала пријатељски однос. 

"Замислите када би Србија пробала да донесе сличан закон који се односи на неке друге народе који живе код нас", рекао је Дачић и позвао Црну Гору да не иде тим путем.

Дачић је рекао да се у Црној Гори више од 30 одсто становника изјашњавају као Срби, али да се у том земљи схватају као антидржавни елемент.

Он је истакао да је много било одлука црногорских власти у том правцу, а да је једна од њих и признање независности Косова када, како је навео, Црна Гора није ишла само против српских интереса већ и против црногорских интереса.

Министар је рекао да Београд може да протестује и да на пријатељски начин проба да утиче да се те ствари не дешавају, али је рекао да Црна Гора то тумачи као мешање у унутрашње ствари. 

Додао је да су се онда сви мешали у унутрашње ствари Србије када су признали Косово.

Дачић је упозорио да ће одлука црногорских власти изазвати тешке последице у односима две земље и додао да сматра да сви треба да се окрену нечем другом јер обичан народ у Црној Гори не подржава такве ствари.

Министар је рекао и да није чуо толико изјава од разних владика тим поводом а да је било много наступа представника СПЦ о другим политицким питањима. "Ако имате храбрости да нападнете Вучића и Дачића због неке идеје, ваљда смете сад некога у Црној Гори због тога", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да се и раније залагао за јаче мере према онима који не поштују интересе Србије.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести