Дачић: Зашто ЕУ не реагује на Рамине изјаве?

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дацицћ осудио је данаса најновију изјаву албанског премијера Едија Раме и истакао да Европска унија и западне земље "забијају главу у песак" пред великоалбанском политиком, која је, каже, највећа претња миру и стабилности у региону. 
Ivica Dacic
Фото: FoNet

Поводом изјаве албанског премијера Едија Раме о јединству Косова и Албаније, Дачић је казао да је "запрепашћујуће" да и овог пута "великоалбанске изјаве" пролазе без икаквих или млаких осуда од стране ЕУ и западних земаља. 

"Рама је буквално рекао да су Албанија и Косово једна држава са једним председником, заједничком спољном и безбедносном политиком. И нико га не критикује", рекао је Дачић за Тањуг.


ЕУ: Рамина изјава контрапродуктивна

Европска унија поводом „идеје“ албанског премијера Едија Раме о „заједничком председнику Албаније и Косова“ наводи да су „изјаве које се могу тумачити као политичко мешање у суседне земље“ контрапродуктивне, како у изградњи добросуседских односа тако и у напретку на путу европских интеграција земља региона.

„Изјаве које се могу тумачити као политичко мешање у суседне земље нису од помоћи у изградњи добросуседских односа. Уместо тога, ЕУ очекује од целог региона да настави са изградњом конструктивних и кооперативних односа и да појачају сопствене реформске процесе ради напретка на путу европских интеграција“, изјавила је портпаролка Европске комисије Кетрин Реј.


Упитао је шта би било да је Србија рекла да са Републиком Српском треба да има једног председника и заједничку спољну и безбедносну политику.

"Србија то никад није тражила, а ипак је стално на мети критике из Брисела и западних земаља. И после ће неко да каже да нема двоструких аршина", истакао је Дачић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести