Дачић: Албански политичари- главна претња миру и стабилности

БЕОГРАД: Српски министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да би ЕУ требало да препозна да су албански политичари главна претња миру и стабилности не само на Балкану, већ и у Европи.
ivica dacic FF--4325
Фото: Дневник/Ф. Бакић

"Веома жалим што европска и међународна заједница, а посебно ЕУ, не реагује на чињеницу да су албански политичари главна претња миру и стабилности не само на Балкану, већ и у Европи", рекао је Дачић за Еуроактив.цом и додао да ЕУ мора да заштити своје "оснивачке принципе и достигнућа", уколико она "и даље важе и поштују се".

Коментаришући изјаву косовског министра спољних послова Енвера Хоџаја да причу о "Великој Албанији" шири Београд и да је то прича о застрашивању, Дачић је казао да је она "потпуно апсурдна".

"Координисане изјаве Едија Раме (албански пренијер), Хашима Тачија (косовски председник) и Јонуза Муслијуа (градоначелник Бујановца) демонстрирају да је ''Велика Албанија'' главни циљ свих Албанаца", рекао је Дачић и додао да је Јонуз Муслију тој идеји придодао Ниш, а сутра ће Скопље, Улцињ или Епирус.

Према његовим речима, сведоци смо још једног покушаја преваре као 1998. године, који су промотери Косова тврдили да је Ослободилачку војску Косова основала српска тајна полиција.

"Нажалост, цео свет и међународна заједница су им поверовале и Србија је бомбардована, што није било у складу са међународним законом. Искрено се надам да данас они неће поверовати лажима косовских политичара и узети их здраво за готово", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је Србија у бројним приликама доказала да је поуздан партнер међународне заједнице, као и да није никога провоцирала, већ је пружала руку регионалне сарадње.

"Желим да верујем да су у Европи и међународној заједници превагнула дела над лажима и преварама", закључио је Дачић.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести