ДАЧИЋ: СРБИЈА ЋЕ ПОДНЕТИ КАНДИДАТУРУ ЗА ИЗВРШНИ САВЕТ УНЕСКО-А Против смо политизације културне баштине

Србија очекује подршку других чланица УНЕСКО-а у тој намери, а према речима Дачића оправдаће то поверење.
1
Фото: Wikipedia

ПАРИЗ: Србија ће поднети кандидатуру за извршни савет УНЕСКО-а, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић. Он је, приликом говора на 42. заседању Генералне конференције те организације у Паризу истакао да очекује подршку других чланица УНЕСКО-а у тој намери, додавши да ће Србија оправдати то поверење.

Говорећи о ситуацији у свету, Дачић је напоменуо да, у светлу све већих превирања, међусобно разумевање и спремност на компромис све више добијају на значају. Он се у говору осврнуо и на угрожену културну баштину на Косову и Метохији, која је под заштитом УНЕСКО. Физичко скрнављење светиња и даље се наставља, рекао је Дачић и додао да међународна војна и цивилна мисија чувају тек по који манастир или цркву.

-Хиљаду и три стотине светиња у покрајини говори о немерљивом значају, не само за Србију већ и за свет - истакао је министар и указао да је у четири манастира на КиМ презентован врхунац средњовековне уметности. То се односи на Високе Дечане, Пећку патријаршију, Богородицу Љевишку и Грачаницу, све уврштене на УНЕСКО-ву листу светске културне баштине.

-Наставићемо да се залажемо против политизације културне баштине - закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести