Данас је 17 година о петооктобарских промена

БЕОГРАД: Данас се навршава 17 година од великих демонстрација у Београду којима је 5. октобра 2000. окончана владавина Слободана Милошевића.
5. oktobar jutjub.
Фото: Youtube Printscreen

Демонстрације су избиле пошто је Милошевић одбио да призна резултате избора за председника Савезне Републике Југославије (СРЈ), одржаних 24. септембра 2000. када је изгубио од кандидата Демократске опозиције Србије (ДОС) и лидера Демократске странке Србије Војислава Коштунице, подсећа РСЕ у тексту о петооктобарским променама.

Демонстранти су 5. октобра у Београду на платоу испред тадашње Савезне скупштине а данас Дома Народне скупштине, стигли из читаве Србије у колонама аутомобила, аутобуса и камиона дугачким десетине километара, пробијајући булдожерима полицијске блокаде на путевима. Већ у преподневним сатима полиција је употребила сузавац како би спречила демонстранте да удју у зграду парламента, али безуспешно.

Зграда Савезне скупштине је демолирана и запаљена, као и зграда РТС у Таковској улици.

Полиција је убрзо престала да пружа отпор и махом се придружила грађанима. У вечерњим сатима 5. октобра 2000. грађанима се са терасе Скупштине Београда обратио нови председник СРЈ Војислав Коштуница, а наредног дана, 6. октобра, Милошевић је признао изборни пораз и честитао Коштуници.

У демонстрацијама је погинула Јасмина Јовановић из Милошевца код Велике Плане, која је пала под точкове камиона. Момчило Стакић из Крупња преминуо је од последица срчаног удара. Повређено је 65 људи.

Слободан Милошевић је у априлу 2001. ухапшен због финансијских малверзација, а два месеца касније је изручен Хашком трибуналу где му је суђено за геноцид у Босни и Херцеговини, ратне злочине и злочине против човечности у Хрватској и на Косову. Умро је 11. марта 2006. од инфаркта, у својој ћелији у притвору Хашког трибунала. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести