ДАНАС ЈЕ ДАН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Прославља свој 32. рођендан уз дронове и симболе Српске

Република Српска настала је 9. јануара 1992. године, у Сарајеву, као Република српског народа у БиХ одлуком тадашње Скупштине српског народа у БиХ.
banjaluka
Фото: Dnevnik.rs

Република Српска је добила први Устав само месец и по дана касније, 28. фебруара 1992. године, под називом Устав Српске Републике БиХ.

Синоћ је у Бања Луци одржана свечана академија, уз највише званичнике Србије и Српске, на којој је Милорад Додик истакао да се српски народ одувек борио за слободу, подносећи велике жртве и додао да је Република Српска настала пре ратних сукоба.

Велики програм почео је у 10 часова полагањем венаца на српском војничком спомен-гробљу Нови Зејтинлик у Сокоцу, да би се након тога у 14 часова одржала Седница Сената Републике Српске.

Свечани дефиле на Тргу Крајине почеће у 17 часова уз дрон шоу, мапинг и 3Д анимација са визуалом симбола Републике и преселиће се на концерт на којем ће наступити регионалне звезде као што је Даница Црногорчевић, која ће премијерно извести песму „За живот Српске“, и Баја Мали Книнџа.

У 20 часова очекује се представа Националног драмског позоришта Русије из Санкт Петербурга у Народном позоришту Републике Српске.

nsuzivo.rs 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести