Дели: ЕУ није нашла решење за приштинске таксе 

СТРАЗБУР: Андор Дели, мађарски посланик у Европском парламенту и члан Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање (САПЦ) ЕУ-Србија казао је треба признати да ЕУ до сада није пронашла решење за ситуацију у вези такси од 100 одсто које је Приштина наметнула за робу из Србије. 
Evropski parlament  Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
Фото: EPA/OLIVIER HOSLET

"Упркос чињеници да је ова једнострана мера довела до застоја у дијалогу, Влада Србије и грађани Србије остали су чврсто предани европском путу", поручио је Дели у говору на данашњем, десетом по реду састанку ЕУ-Србија САПЦ у Стразбуру, приметивши да је познато да је напредак у поглављу 35 предуслов за отварање нових поглавља са Србијом. 

У том је смислу напоменуо да је неправедно држати европску будућност Србије као таоца неспособности ЕУ и једностране акције Приштине.

Подсетивши да се ове године одржавају европски избори, Дели је рекао да су они важни не само за будућност ЕУ као целине, већ и за европску перспективу западног Балкана и да ће наредних пет година бити изузетно значајне за водеће земље у региону, кандидате за ЕУ, Србију и Црну Гору, као и да у том периоду треба урадити велики посао како би се постигао рок за приступање 2025. године. 

„Зато је у интересу целог региона да оне имају што ширу и искрену подршку за проширење, а улога наредног ЕП-а ће бити кључна, истакао је европски парламентарац.

„Ово је наш последњи састанак у овом сазиву Европског парламента и поносан сам, и сви треба да будемо поносни на чињеницу да су Европски парламент и наша делегација, као његов саставни део, били најконкретнијии заговорник политике проширења кроз цео наш мандат, закључио је Дели.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести