Демократе нису подржале српски грб и заставу из 1848.

Предлог одлуке о коришћењу симбола и традиционалних симбола Војводине није добио подршку две трећине посланика Скупштине Војводине. За Предлог, који је претходно био усаглашен у свим скупштинским телима,

гласало је 50 посланика опозиције и владајућег СВМ-а, 42 парламентарца из Демократске странке и Нове демократске странке је било уздржано, десет посланика ЛСВ-а је гласало против, а осам посланика није гласало. За усвајање одлуке била је потребна двотрећинска већина, односно гласови 81 од 120 посланика.

Пред саму седницу Скупштине очекивало да ће демократе подржати предлог, али је на седници дошло до обрта јер су посланици ДС-а решили да буду уздржани приликом гласања пошто су, како је рекао шеф те посланичке групе Борислав Новаковић, након дужег размишљања, закључили да је изостала широка јавна расправа о изгледу традиционалних симбола Војводине. Промена става ДС-а је била толико неочекивана да је председник Покрајинске скупштине Иштван Пастор одредио паузу и позвао шефове посланичких група на договор да се увери да ли постоји шанса да се ипак постигне двотрећинска подршка за одлуку о коришћењу симбола, која на основу Статута мора да донесе. ДС, међутим, упркос ранијим најавама, није променио свој став.       

– Демократе су перманентно биле активни учесници у тражењу компромисних решења и за свако решење у документу су рекли да је за њих прихватљиво. Према томе, постојао је апсолутни договор о сваком зарезу када је у петак завршена седница Одбора за уставноправна питања – рекао је новинарима Пастор после седнице Скупштине Војводине.

С друге стране, шеф посланичке групе ДС-а Борислав Новаковић је негирао да су демократе икад најавиле да ће гласати за документ. 

– Нисмо ниједног тренутка најављивали да ћемо гласати за одлуку, нити може да постоји договор између Српске напредне странке и ДС-а – рекао је Новаковић. – Ми смо били у процесу усаглашавања и он је ишао у добром правцу, али, нажалост, нисмо могли до краја да се сложимо. 

Члан Одбора за питања уставноправног положаја покрајине, професор новосадског Правног факултета Слободан Орловић, који је један од аутора одлуке о традиционалним симболима, рекао је да суштина тог предлога није ништа друго до сповођење Статута Војводине, и напоменуо да на текст предлога одлуке није било примедби ни на седници Колегијума Скупштине Војводине, ни самог Одбора за питања уставноправног положаја.

– Ово ми личи на чисту превару, не знам шта да мислим – рекао је Орловић. – Уложили смо много напора у израду одлуке. Био је то озбиљан посао који је требало да доживи своју реализацију. Нажалост, то се није десило.

Он је додао да је грб и заставу израдио уметник Владимир Лабат, који је радио и симболе Војске Југославије, и да су симболи Војводине направљени по свим правилима хералдичке науке.

Политичка организација „Трећа Србија” негодовала је што посланици Скупштине Војводине нису усвојили одлуку о употреби традиционалних симбола покрајине и позвала на расписивање ванредних покрајинских избора, док посланик Демократске странке Србије Миленко Јованов сматра да од овог тренутка одлуком ДС-а и Лиге Војводина нема правноваљане симболе и додаје да ће ДСС затражи да се сви симболи покрајине уклоне.

– Захтевамо од Скупштине Војводине, Покрајинске владе, локалних самоуправа и свих оних који су до сада истицали било какав симбол АПВ, да тај симбол скину јер не постоји никакав правни основ за истицање тзв. заставе Војводине, и тзв. грба Војводине – рекао је Јованов. – Дакле, оно што се истиче може да буде од сада лична застава и лични грб ове коалиције, а никако симбол Војводине. 

Шеф посланичке групе ЛСВ Душан Јаковљев истакао је да је задовољан исходом седнице покрајинског парламента, на којој није усвојен предлог одлуке о употреби симбола и традиционалних симбола Војводине, али је напоменуо да је ипак остала неиспуњена једна статутарна обавеза. 

Посланик Српске напредне странке Владимир Галић, иницијатор инкорпорирања традиционалних српских симбола у Статут, рекао је да неусвајањем традиционалних грбова ДС и ЛСВ прекрајају историју, као што су то већ покушали 20. маја 2013. године, када су у дневнополитичке сврхе усвојили Декларацију о заштити уставних и законских права Војводине.

– Демократе су у стању да нам због дневнополитичких циљева исеку корене и да не знамо кад смо настали и како, да не познајемо своју историју – рекао је Галић. – Они су у стању да продају веру за вечеру. Кад сам говорио о томе да се на такав начин понижава већински српски народ у Војводини, био сам у праву. То је данас више него јасно, али очигледно да сам омашио одговорног! Јер, то изгледа није господин Пастор, него је то Бојан Пајтић. Он је тај ко се противи српским симболима и он је тај због кога Пастор није могао заказати седницу Скупштине на ту тему.

Ержебет Марјанов

Александар Савановић

 

Егереши: Право на симболе

Шеф посланичке групе Савеза војвођанских Мађара Шандор Егереши рекао је да је та странка подржала увођење традиционалних симбола. „Као што мањинске заједнице имају право да користе своје симболе, тако и српски народ има право да истиче своје симболе”, рекао је Егереши и додао да постоје много већи проблеми које треба решавати, а то су пре свега економски проблеми грађана Војводине.

 

СНС: Срамна одлука демократа

Српска напредна странка је после седнице саопштила да одлуку Демократске странке да не подржи српске традиционалне симболе – заставу и грб – сматра срамном. Савет СНС-а за Војводину оцењује да је ДС у свом препознатљивом маниру слагао и покрајинске посланике и српску јавност.

„Главни разлог за одбијање подршке традиционалном српском грбу и застави Војводине лежи у антисрпској политичкој суштини ДС-а и његовог деловања. СНС оцењује да такав политички гест вређа и понижава грађане који живе у Војводини и показује право лице Демократске странке”, наводи се у саопштењу СНС-а.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести