Демократска странка: Исти циљеви као пре 30 година

БЕОГРАД: Демократска странка (ДС) обележила је данас 30 година постојања, а њен председник Зоран Лутовац изјавио је да су 2000. Године постављени циљеви који су подједнако били важни и тада као и сада - да Србија буде земље једнакости и слободних људи.
Lutovac Zoran/Tanjug
Фото: Tanjug

Он је рекао да је ДС у својој борби за бољу Србију, чланицу европске породице земаља, некад и грешила, али је за своје решке полагала рачуне грађанима.

Како је истакао, ДС је свесна штете коју су јој направили они који су у име партије радили за себе.

Лутовац је поручио да ДС у својој борби за бољу Србију неће посустати, већ ће поднети извештај својим члановима, симпатизерима и грађанима, "људима који у ДС препознају успаваног џина и борца за слободу у Србији".

Према његовим речима, за ДС ће и у наредном периоду приоритет бити борба за слободне изборе и медије и за владавину права, па је зато и укључена у Савез за Србију, како би показала власти да ово што сада ради неће моћи да прође и да је решење бојкот.

Лутовац је нагласио да, пошто није време за прославе, јер нема много повода за славље због тешких тренутака, ДС неће правити свечаност поводом годишњице, али ће то урадити неком другом приликом.

Не могу вам рећи колико ће нам времена бити потребно да остваримо циљеве које су нам поставилиу оснивачи. Можда још 30 година, али знам да ће тај дан доћи, поручио је Лутовац.

Члан Политичког савета ДС Иван Вујачић, који је у странци од почетка, рекао је да је та партије пре 30 година прва промовисала да Србија треба да буде модерна европска земља, да се противила рату у бившој Југославији и да је била у првим редовима борбе против Слободана Милошевића.

Није посрнула ни поклекнула све те године, које су биле ужасне. Отворила је перспективу људима да се у овој земљи нормално живи, указао је Вујачић.

Он је подсетио и на морални став ДС, да иако је била против рата, не подржи санкције и блокаду на Дрини које је 1994. увео Милошевић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести