Део опозиције: Пројекат Рио Тинта мора бити обустављен

БЕОГРАД: Више опозиционих странака и покрета негодовали су данас испред Председништва Србије због јучерашњег састанка председника Александра Вучића са представницима компаније Рио Тинто у вези са истраживањем и експолатацијом руда у Србији, уз поруку да тај пројекат мора бити обустављен.
1
Фото: Танјуг/ Страхиња Аћимовић

На Андрићевом венцу су се окупили представници Странке слободе и правде, Покрета Двери, Народне странке, Покрет Ослобођење, Покрета Слободне Србије и још неколико удружења.

Бошко Обрадовић оценује да то што се опозиција окупила после дуже времена показује да је тема алармантна, те да је, по њему, сусрет Вучића са представницима Рио Тинта "оголио суштину" да је председник "главни спонзор" доласка те компаније.

"Уговор са Рио Тинтом о отварању рудника у Србији потписала је ова власт, а јучерашњи сусрет видите да власт и даље гура ову компанију која свуда где је пословала у свету иза себе оставила пустош. Доста нам је тога да држава подржава стране компаније које долазе у Србију и доносе прљаве технологије", рекао је Обрадовић.

Ивана Парлић из Народне странке каже да опозиција пројекат оцењује као "акт велеиздаје", и да ни председник нити је било ко други овлашћен да склапа договоре са компанијама које намеравају да раскопају Србију.

Она је најавила "низ активности и судске поступке који, како каже, обухватају све учеснике пројекта Рио Тинто, пре свега представнике власти - Ану Брнабић, Зорану Михајловић, Александра Вучића, чланове Радног тела који има за циљ да убрза пројекат .

Игор Радошевић из Странке слободе и правде тврди да се на 20 локација планира истраживање руда литијума, те да је реч о троуглу Лозница-Врање-Зајечар, и да обухвата преко 22.000 километара квадратних, наводећи да компанија Рио Тинто нигде у Европи мије отвороила своје руднике "јер им нико није дозволио".

"Тамо су власти свесне последица. Зорана Михајловић каже потенцијал је 200 милијарди, а колика ће штета да буде? Па пет пута већа", рекао је Радошевић који тврди да је све у вези са компанијом Рио Тинто и њиховим пројектом нетранспарентно.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести